Interreg Europe: 359 de milioane de euro pentru proiecte de cooperare interregionala si invatare de politici publice

Marti, 16 Iunie 2015

Noul program de cooperare interregional─â Interreg Europe a fost adoptat oficial de Comisia European─â pe 11 iunie 2015, la Bruxelles. Interreg Europe este cofinan╚Ťat din Fondul European de Dezvoltare Regional─â (FEDR) ┼či urm─âre╚Öte îmbun─ât─â╚Ťirea modului de aplicare a politicilor ╚Öi programelor de dezvoltare regional─â. Sunt vizate, în special, investi╚Ťiile care stimuleaz─â cre╚Öterea economica, crearea de locuri de munc─â ╚Öi cooperarea teritorial─â.

Cu un buget de 359 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020, programul finan╚Ťeaz─â dou─â tipuri de proiecte: proiecte de cooperare interregional─â ╚Öi platforme de înv─â╚Ťare de politici publice. Este vorba de patru domenii considerate de importan╚Ť─â major─â pentru politica regional─â: cercetare ╚Öi inovare, competivitatea IMM-urilor, economie cu emisii sc─âzute de carbon ╚Öi folosirea eficient─â a resurselor de mediu.

Astfel, Interreg Europe va permite autorit─â╚Ťilor publice na╚Ťionale, regionale ╚Öi locale ╚Öi altor actori de importan╚Ť─â regional─â s─â fac─â schimb de bune practici ╚Öi de idei privind realizarea politicilor publice ╚Öi s─â g─âseasc─â solu╚Ťii practice pentru a îmbun─ât─â╚Ťi strategiile care se adreseaz─â cet─â╚Ťenilor.

Sunt eligibile autorit─â╚Ťi publice na╚Ťionale, regionale ╚Öi locale ╚Öi organiza╚Ťii private non-profit cu personalitate juridic─â din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia ╚Öi Elve╚Ťia.

Autoritatea de Management a programului este Consiliul Regional Nord-Pas de Calais (Franţa).

În România, Autoritatea Na╚Ťional─â este Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice, prin Direc╚Ťia Programe de Cooperare Teritorial─â European─â.

Interreg Europe - prezentare general─â

Documentul de implementare

Noi caracteristici ale programului Interreg Europe

Preg─âti╚Ťi-v─â pentru primul apel de proiecte

Pliant Interreg Europe

* * *

Informaţii suplimentare:

MDRAP gestioneaz─â, în perioada de programare 2014-2020, 14 programe opera┼úionale cu cofinan┼úare din fonduri europene: Programul Opera┼úional Regional, Programul Capacitate Administrativ─â ┼či 12 programe de cooperare teritorial─â european─â (6 programe pentru care MDRAP este autoritate de management sau autoritate comun─â de management ┼či 6 programe pentru care este autoritate na┼úional─â).

Programele de Cooperare Teritorial─â European─â presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate ┼či administrate în comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din România

cu regiuni din statele vecine, în cadrul cooper─ârii transfrontaliere - prin care se finan╚Ťeaz─â proiecte de accesibilitate (transport ┼či tehnologia informa┼úiei), mediu ┼či prevenirea riscurilor, dezvoltarea economic─â ┼či social─â ┼či ac┼úiuni „people to people”; cu regiunile dintr-un anumit spa┼úiu geografic, în cadrul cooper─ârii transna┼úionale - prin care se finan╚Ťeaz─â ac┼úiuni ┼či dezvoltarea de re┼úele care s─â duc─â la dezvoltare teritorial─â integrat─â in domenii precum: inova┼úia, mediul, accesibilitatea si dezvoltarea urban─â); cu regiuni din orice stat membru al Uniunii Europene, în cadrul cooper─ârii interregionale – ce reprezint─â cooperarea între autorit─â┼úile publice pe probleme de interes comun, prin transferul de experien┼ú─â ┼či bune practici între regiunile UE, prin constituirea de re┼úele între ora┼čele UE, precum ┼či între cercet─âtorii UE.

Principiile de implementare a acestor programe se refer─â la cooperarea între statele participante (toate proiectele trebuie s─â fie dezvoltate ┼či implementate în comun), la competitivitatea deschis─â (în cadrul unor licita┼úii de propuneri de proiecte comune) ┼či la dezvoltarea ┼či implementarea în parteneriat, între aplican┼úi/beneficiari provenind din statele participante la program a proiectelor selectate spre finan┼úare.