Intrevedere romano-polona la sediul MDRAP

Miercuri, 19 Decembrie 2018

Domnul Virgil-Alin Chiril─â, secretar de stat în Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice (MDRAP), a avut ast─âzi, 19 decembrie, o întrevedere cu o delega╚Ťie a Comisiei pentru Autoguvernare Local─â ╚Öi Politic─â Regional─â din Seimul Republicii Polone, condus─â de domnul Andrzej Maciejewski, Pre╚Öedintele Comisiei.

Discu┼úiile au vizat sistemul politicii regionale ╚Öi aspecte relevante ale implement─ârii politicii regionale în România, precum ┼či reglementarea ┼či furnizarea serviciilor publice la nivel local ╚Öi regional (managementul ╚Öi finan╚Ťarea serviciilor publice, statutul ╚Öi rolul întreprinderilor municipale ╚Öi regionale).

Politicile de dezvoltare regional─â ini╚Ťiate în ultimele decenii de statele europene au avut drept scop relansarea dezvolt─ârii economico-sociale pe plan local, refacerea economic─â a zonelor mai slab dezvoltate, reducerea discrepan╚Ťelor existente între nivelurile de dezvoltare ale regiunilor.

În vederea atingerii obiectivelor de baz─â ale politicii de dezvoltare regional─â, MDRAP a elaborat Strategia de Dezvoltare Teritorial─â a României (SDTR), document care stabile╚Öte liniile directoare de dezvoltare. Documentul strategic a fost aprobat la nivel de Guvern ╚Öi se afl─â, în prezent, în procedur─â parlamentar─â, urmând s─â fie aprobat prin lege.

Plecând de la defini╚Ťia clasic─â a regionaliz─ârii, acest proces este asociat cu descentralizarea ╚Öi autonomia regional─â. Regionalizarea s-a desf─â╚Öurat progresiv într-o serie de ╚Ť─âri europene, gradul de autonomie al regiunilor fiind diferit de la o ╚Ťar─â la alta. Descentralizarea regional─â ╚Öi cre╚Öterea economic─â interac╚Ťioneaz─â, aceast─â rela╚Ťie dând posibilitatea form─ârii unor imagini privind competen╚Ťele na╚Ťionale ╚Öi regionale ale autorit─â╚Ťilor na╚Ťionale ╚Öi regionale, concretizate în structuri institu╚Ťionale.

În acest context, domnul secretar de stat Virgil-Alin Chiril─â a precizat c─â Guvernul României a adoptat Strategia pentru consolidarea administra╚Ťiei publice 2014-2020 ┼či constituirea Comitetului na╚Ťional pentru coordonarea implement─ârii Strategiei pentru consolidarea administra╚Ťiei publice 2014-2020 ╚Öi Strategia general─â a descentraliz─ârii.

În ceea ce prive┼čte reglementarea ┼či furnizarea serviciilor publice la nivel local ╚Öi regional, MDRAP coordoneaz─â Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â (PNDL), care reprezint─â sursa principal─â de finan╚Ťare pentru infrastructura local─â ╚Öi are la baz─â principiul conform c─âruia în fiecare localitate din ╚Ťar─â trebuie s─â fie asigurat un set minim de servicii publice.

„Obiectivul PNDL este echiparea unit─â╚Ťilor administrativ-teritoriale cu dot─ârile tehnico-edilitare, de infrastructur─â educa╚Ťional─â, de s─ân─âtate ╚Öi de mediu, sportiv─â, social-cultural─â ╚Öi turistic─â, administrativ─â ╚Öi de acces la c─âile de comunica╚Ťie, contribuind la ameliorarea calit─â╚Ťii vie╚Ťii în localit─â╚Ťile urbane ╚Öi rurale. Prin urmare, acest program asigur─â finan╚Ťare pentru acoperirea întregului teritoriu cu serviciile de baz─â necesare unor minime condi╚Ťii de via╚Ť─â. Investi╚Ťiile în asigurarea conect─ârii la acest set de servicii publice vizeaz─â facilitarea accesului echitabil al comunit─â╚Ťilor la oportunit─â╚Ťi de dezvoltare ╚Öi cre╚Öterea calit─â╚Ťii vie╚Ťii pentru to╚Ťi locuitorii”, a subliniat domnul secretar de stat Virgil-Alin Chiril─â. O alt─â tem─â de discu┼úie a vizat contextul de╚Ťinerii de c─âtre România, în primul semestru al anului 2019, a Pre╚Öedin╚Ťiei Consiliului Uniunii Europene, care reprezint─â o oportunitate pentru reafirmarea angajamentului în procesul de relansare a proiectului european ┼či pentru a-┼či demonstra capacitatea politic─â ╚Öi administrativ─â de a exercita, cu succes, obliga╚Ťii importante în cadrul Uniunii.

„Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra╚Ťiei Publice va asigura reprezentarea României în cadrul procesului de cooperare informal─â la nivel european în domeniul coeziunii teritoriale ╚Öi dezvolt─ârii urbane, iar activit─â╚Ťile pe care le vom întreprinde vor promova rezultatele ╚Öi activitatea Agendei Urbane a UE ╚Öi vor avea o contribu╚Ťie important─â în cadrul procesului de revizuire a Agendei Teritoriale”, a concluzionat domnul Virgil-Alin Chiril─â.