ConferinĊ£a EUKN 2013: OraĊŸe eficiente energetic- 6-7 noiembrie, Oradea
ConferinĊ£a anuală internaĊ£ională OraĊŸe eficiente energetic a ReĊ£elei Europene de CunoĊŸtinĊ£e în Urbanism (EUKN) va avea loc, în acest an, în perioada 6-7 noiembrie, la Oradea. Evenimentul propune o analiză a principalelor provocări ĊŸi oportunităĊ£i pentru oraĊŸe în procesul de atingere a obiectivelor de eficienĊ£Äƒ energetică, temă de interes pentru profesioniĊŸtii din domeniul urbanismului, autorităĊ£i locale, cercetători, mediu academic, etc. Detalii despre conferinĊ£Äƒ ĊŸi formularul de înscriere sunt disponibile pe site-ul organizaĊ£iei


Apel de participare la proiectul referentialul oraselor europene durabile-faza de testare
Referentialul orasului european durabil, instrument de urmarire a progreselor si suport în luarea deciziilor privind implementarea dezvoltarii durabile integrate, reprezinta o modalitate concreta de operationalizare a principiilor Cartei de la Leipzig pentru Orase Europene Durabile (2007). În data de 22 iunie 2010, la reuniunea informala a ministrilor europeni responsabili cu dezvoltarea urbana de la Toledo, a fost exprimat sprijinul ministrilor pentru continuarea procesului Marsilia si implementarea efectiva a Referentialului Oraselor Europene Durabile, a carui prototip - aplicatie web - a fost prezentat în cadrul întâlnirii.… [...] (publicat: 26-08-2010)


Conferinta EUKN 2010: Efectele schimbarilor demografice asupra structurilor urbane - 13-14 septembrie 2010, Budapesta
În întreaga Europa, orasele trebuie sa faca fata provocarilor date de schimbarile demografice. Îmbatrânirea populatiei si migratia populatiei au un impact profund asupra aspectelor sociale, economice si de mediu ale structurii oraselor. Pentru a raspunde unui viitor în schimbare, trebuie actionat acum. Unele orase au deja implementate strategii de succes. Altele, înca îsi cauta drumul… [...] (publicat: 30-06-2010)


Seminar Urbanism si Planificare Strategica, 22 octombrie 2009
În cadrul programului de cooperare guvernamentala româno-olandeza vizând acordarea de sprijin tehnic pentru consolidarea capacitatii administrative în domeniul planificarii urbane strategice, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei a gazduit în data de 22 octombrie 2009 seminarul Urbanism si Planificare Strategica... [...]
descarcati prezentarile din cadrul evenimentului (pdf)


Articol : Abordarea integrata - la ce ne referim?


Interviu cu urb. Josefina Lopez Galdeano


Raportul conferintei EUKN 2009


Conferinta EUKN 2009
Tinerii imigranti din orase – De la provocare la sansa
Malmö, Suedia – 14 decembrie 2009


Întâlnirea Comitetului de Monitorizare EUKN
29- 30 iunie, Londra

În zilele de 29 si 30 iunie 2009 a avut loc la Londra întâlnirea Comitetul de Monitorizare EUKN, sub coordonarea presedintelui comitetului, domnul Tom Leeuwestein... [...]


Raportul de evaluare a programului EUKN - mai-iunie 2009
Va prezentam raportul de evaluare a programului EUKN elaborat de firma Hall Aitken (http://www.hallaitken.co.uk/), necesar în formularea strategiei de continuare a programului EUKN în perioada 2010- 2013.

Evaluarea a vizat atât structurile organizatorice ale programului cât si utilizatorii finali, profesionistii din domeniul urbanismului de la nivelul fiecarui stat participant. Instrumentele folosite au fost chestionarul electronic, interviurile telefonice si focus grupuri.

Descarcati Prezentarea sinteza a Raportului de Evaluare EUKN (ro)
Descarcati Raportul de evaluare EUKN (EUKN evaluation final report, eng)


Reteaua EUKN salutã un nou membru - Republica Cehã
La sfârsitul lunii aprilie Cehia a semnat Memorandumul de Întelegere cu Autoritatea de Management a programului EUKN devenind astfel membru cu drepturi depline al retelei de cunostinte în urbanism. Punctul Central National Ceh functioneazã în cadrul Ministerului pentru Dezvoltare Regionalã din Cehia.

http://www.eukn.org/eukn/news/2009/04/Czech-Republic-joins-the-European-Urban-Knowledge-Network_1040.html


29. 04.2009
În data de 29 aprilie Punctul Central National a participat la seminarul organizat de Autoritatea Nationala URBACT II cu suportul secretariatului URBACT la seminarul cu tema Grupul local de sprijin URBACT II. Mai multe informatii despre eveniment:
http://www.infocooperare.ro/afisareStire.aspx?id=153


14. 04.2009
Punctul Central National a participat la licitatia lansatã de programul URBACT pentru obtinerea pozitiei de Punct National de Diseminare a programului URBACT în România. Mai multe informatii gãsiti la:
http://www.infocooperare.ro/afisareStire.aspx?id=138


Evaluarea programului EUKN
În lunile urmãtoare, Autoritatea de Management si Secretariatul EUKN vor întreprinde, prin intermediul unui organism independent selectat în urma unei licitatii (Hall Aitken http://www.hallaitken.co.uk/), o amplã actiune de evaluare a programului EUKN orientatã spre a întelege mecanismele prin care programul poate deveni mai performant si mai eficient si formula prin care acesta poate continua în perioada 2010- 2013, în termeni de costuri/ beneficii.

Urmãtoarea fazã de desfãsurare a programului 2010-2013 va fi deci conturatã în termeni de strategie si obiective în urma unei evaluãri care va avea loc în lunile mai- iunie ale acestui an. Evaluarea va încerca sã extragã o vedere de ansamblu asupra modului în care EUKN poate contribui la dezvoltarea de politici urbane durabile, va mãsura interesul pentru program si va încerca sã gãseascã modalitãti prin care utilizatorii finali (profesionistii din domeniul urbanismului) pot beneficia în mod concret de produse si servicii. Evaluarea va viza atât structurile organizatorice ale programului cât si utilizatorii finali, profesionistii din domeniul urbanismului de la nivelul fiecãrui stat participant. Evaluarea este deopotrivã prospectivã, nu doar retrospectivã, iar rezultatele ei ne vor oferi, sperãm, atât un tablou realist a ce este cât si un posibil scenariu a ce ar putea fi EUKN pe plan national si european.

Actualizat Marti, 15 Octombrie 2013