AMENAJAREA TERITORIULUI IN CONTEXT EUROPEAN

La inceputul anilor `60, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (http://www.coe.int/) preocupata de concentrarea excesiva a disparitatilor regionale, declara in cadrul rezolutiei 210/1961: faptul ca « este convinsa ca dezvoltarea spatiala armonioasa a activitatilor economice, sociale, culturale este  irealizabila fara o politica de amenajare a teritoriului ».

Prin Rezolutiile 525 si 526/1968 Adunarea Parlamentara propune Comitetului de Ministri al Consiliului Europei sa angajeze o noua forma de cooperare europeana in domeniul amenajarii teritoriului si sa instituie pentru aceasta o conferinta europeana ministeriala permanenta, insarcinata  cu elaborarea noilor orientari politice de dezvoltare teritoriala a continentului european si sa asigure armonizarea politicilor nationale in domeniul amenajarii teritoriului.

Prima Conferinta Europeana a Ministrilor  Responsabili cu  Amenajarea Teritoriului (CEMAT) a avut loc in 1970 la Bonn – Germania. Din 1970, CEMAT s-a reunit in 12 sesiuni si a adoptat de-a lungul timpului, documente fundamentale pentru amenajarea teritoriului  european. Dupa 1991, Romania a participat constant la Sesiunile CEMAT prin reprezentanti ai ministerului responsabil cu amenajarea teritoriului.

« Carta Europeana a amenajarii teritoriului » adoptata in 1983, de  CEMAT la Torremolinos - Spania defineste amenajarea teritoriului ca  «expresia spatiala a politicilor economice, sociale, culturale si ecologice a tuturor societatilor » cu urmatoarele obiective fundamentale: dezvoltarea socio-economica echilibrata a regiunilor, ameliorarea calitatii vietii,  gestionarea responsabila a resurselor naturale si protectia mediului, utilizarea  rationala a solului.

Principalele documente europene in vigoare care sintetizeaza experienta privind amenajarea teritoriului si la care Romania isi aliniaza politicile sale sunt:


Activitatea de amenajare a teritoriului la nivel european este sprijinita de:

Actualizat Marti, 18 August 2009