Programul de cooperare ESPON 2020 a fost adoptat de Comisia European─â pe data de 12 februarie 2015. ESPON 2020 continu─â programul ESPON 2013 ╚Öi sus╚Ťine cercetarea teritoriului european, pentru fundamentarea politicilor europene.

Aria programului acoper─â teritoriul celor 28 state membre UE, precum ╚Öi al celor 4 state partenere ale programului: Islanda, Norvegia, Lichtenstein ╚Öi Elve╚Ťia.

Bugetul total al programului ESPON 2020 este de 48,6 milioane de euro, din care 41,3 milioane de euro reprezint─â alocarea din Fondul European pentru Dezvoltare Regional─â pentru perioada 2014-2020.

În calitate de ┼úar─â membr─â a programului, România va beneficia de rezultatele ESPON 2020, constând în analize teritoriale ╚Öi studii asupra tendin╚Ťelor europene în diverse domenii de actualitate: evolu╚Ťii pe pia╚Ťa muncii sau în domeniul investi┼úiilor, modele de navetism, schimb─âri demografice, impactul schimb─ârilor climatice asupra teritoriului european etc.

Rezultatele cercet─ârilor ╚Öi proiectelor realizate în cadrul ESPON 2020 vor fi utilizate la fundamentarea ╚Öi îmbun─ât─â╚Ťirea politicilor comunitare cu impact teritorial ╚Öi vor fi valorizate de statele participante prin instrumente ╚Öi politici adaptate particularit─â╚Ťilor na╚Ťionale ╚Öi regionale. La aceasta vor contribui ╚Öi analizele care vor fi realizate în cadrul programului la solicitarea autorit─â╚Ťilor na╚Ťionale ╚Öi regionale privind probleme specifice teritoriilor respective ╚Öi relevante la nivel european.

Axe prioritare: pentru îndeplinirea obiectivelor programului, au fost stabilite dou─â axe prioritare:

 • axa prioritar─â 1 - centrat─â pe producerea de informa╚Ťii teritoriale, transferul acestora, observare, instrumente ╚Öi diseminare,
 • axa prioritar─â 2 - asisten╚Ť─â tehnic─â.

Axa prioritar─â 1 va finan╚Ťa o opera╚Ťiune cu beneficiar unic: Gruparea European─â de Cooperare Teritorial─â (GECT ESPON 2020), aceasta urmând s─â contracteze servicii c─âtre institu╚Ťiile de cercetare prin proceduri de achizi╚Ťie public─â.
Fondurile alocate axei prioritare 1 vor finan╚Ťa proiecte de cercetare care vor contribui la:

 • Furnizarea de informa╚Ťii teritoriale prin cercetare aplicat─â,
 • Cre╚Öterea transferului de cuno╚Ötin╚Ťe/informa╚Ťii teritoriale,
 • Îmbun─ât─â╚Ťirea capacit─â╚Ťii de observare a teritoriului ╚Öi a instrumentelor dedicate analizei teritoriale,
 • O mai bun─â diseminare ╚Öi valorificare a rezultatelor cercet─ârilor teritoriale de c─âtre utilizatorii interesa╚Ťi.

Autoritatea de Management a programului este statul Luxemburg, prin Ministerul Dezvolt─ârii Durabile si Infrastructurii, Departamentul pentru Planificare Teritorialã si Dezvoltare (DATER), Divizia pentru Afaceri Europene.
Autoritatea Na╚Ťional─â pentru România este Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice.

Informa╚Ťii suplimentare privind programul ESPON sunt disponibile în site-ul programului, www.espon.eu.

INSTITUȚII RESPONSABILE
Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice
Direc╚Ťia Generala Dezvoltare Regionala si Infrastructura / Directia Politici si Strategii
Tel: 037 211 4525

DOCUMENTE DE PROGRAMARE
Programul ESPON 2020

EVENIMENTE

Noutati

 • GECT ESPON va lansa 4 cereri de oferte pentru Analize Focalizate (publicat: 28-03-2017)
 • Cerere de oferte - Territorial and urban dimensions of digital transition in Europe (Dimensiuni teritoriale si urbane ale tranzitiei digitale in Europa)
 • Proceduri de achizi╚Ťii publice pentru contractarea unor servicii în cadrul programului ESPON 2020 în curs de derulare
 • Graphic Design and Layout 2016-2019
  Acest serviciu va furniza un design atractiv ╚Öi grafic─â de calitate ridicat─â pentru toate categoriile de publica╚Ťii, rapoarte ╚Öi alte documente ESPON. Termenul limit─â pentru transmiterea ofertelor este 29 Septembrie 2016, ora 10:00.
  Mai multe informa╚Ťii pute╚Ťi g─âsi pe site-ul ESPON
 • Printing 2016-2019
  Acest serviciu va furniza tip─ârirea de calitate ridicat─â pentru toate categoriile de publica╚Ťii, rapoarte ╚Öi alte documente ESPON. Termenul limit─â pentru transmiterea ofertelor este 6 Octombrie 2016, ora 10:00.
  Mai multe informa╚Ťii pute╚Ťi g─âsi pe site-ul ESPON
 • Cerere de oferte pentru Managementul calit─â╚Ťii ╚Ötiin╚Ťifice (Senior Scientific Quality Management)
  GECT ESPON a lansat o cerere de oferte pentru Managementul calit─â╚Ťii ╚Ötiin╚Ťifice, având ca termen limit─â de depunere a aplica╚Ťiilor data de 12 septembrie, ora 14.00.
  Mai multe informa╚Ťii privind acest apel g─âsi╚Ťi pe site-ul ESPON
 • Cerere de oferte pentru Analize focalizate în cadrul programului ESPON 2020
  GECT ESPON a lansat 3 cereri de ofert─â pentru Analize focalizate:

Accesand link-urile pentru fiecare dintre cele 3 teme pot fi vizualizate detalii privind institu╚Ťiile interesate care au propus tema de cercetare (Stakeholderi), obiectivele de cercetare stabilite, bugetul maxim disponibil ╚Öi termenul limit─â pentru depunerea ofertelor.
Mai multe informa╚Ťii privind apelurile pute╚Ťi g─âsi pe ESPON Website.

 • În curs de derulare - Transnational Outreach Support 2016-2019
  ERAT─é – Termenul limit─â pentru transmiterea aplica╚Ťiilor în cadrul apelului men╚Ťionat a fost prelungit pân─â la data de 12 Septembrie 2016, ora 10:30.
  Mai multe informa╚Ťii privind acest apel g─âsi╚Ťi pe ESPON Website.
  Contacta╚Ťi ESPON pentru dezbateri pe tema cercet─ârii privind dezvoltarea teritorial─â viitoare!
 • ESPON – Territorial Futures on LinkedIn ╚Öi RegioNetwork on Yammer.
  Mai multe informa╚Ťii despre proiectul de cercetare aplicat─â Possible European Territorial Futures pe ESPON Website.
 • Cerere de ofert─â
  În curs de derulare - Transnational Outreach Support 2016-2019”
  ESPON GECT a lansat o cerere de ofert─â pentru Transnational Outreach Support 2016-2019”. Termenul limit─â pentru transmiterea aplica╚Ťiilor în cadrul apelului men╚Ťionat este 16 August 2016 ora 10h30. Alte informa╚Ťii sunt disponibile pe ESPON Website.
 • Cercetare aplicat─â Anun╚Ť preliminar privind noile teme de cercetare aplicat─â

În 2017 ESPON GECT va lansa cereri de oferte pentru 7 din urm─âtoarele 15 teme de cercetare aplicat─â:

 • 1. Functional Urban and Metropolitan Regions in Europe
 • 2. Financial Instruments and Territorial Cohesion
 • 3. Green Infrastructures and ecosystem services
 • 4. Blue Growth in Europe
 • 5. European Territorial Reference Framework towards 2050
 • 6. Transport Systems in a Polycentric Europe
 • 7. Youth Unemployment: Territorial trends and regional resilience
 • 8. Vision building in cross-border regions
 • 9. Economic impacts of natural hazards
 • 10. Territorial consequences of limiting land take
 • 11. Circular Economy and Territorial Consequences
 • 12. Flows of Migrants and Refugees
 • 13. Growth beyond GDP
 • 14. Macro-regional links and interdependencies
 • 15. Territories with geographical specificities.

  Cele 7 cereri de oferte pentru cercetare aplicat─â vor fi lansate în 2017 dup─â selec╚Ťia realizat─â de Comitetul de Monitorizare ESPON 2020. Mai multe informa╚Ťii g─âsi╚Ťi pe ESPON Website

  Analize focalizate

  Propuneri ale institu╚Ťiilor interesate pentru Analize focalizate ESPON

  Pe 8 iulie 2016 în cadrul Programului de cooperare ESPON 2020 a fost lansat cel de-al doilea apel pentru transmiterea de propuneri de teme în vederea elabor─ârii de analize focalizate în domeniul dezvolt─ârii teritoriale. Apelul se adreseaz─â institu╚Ťiilor interesate (ministere, autorit─â╚Ťi na╚Ťionale, locale, agen╚Ťii de dezvoltare regional). Cei interesa╚Ťi pot elabora o propunere de proiect care va fi transmis─â c─âtre ESPON GETC. Propunerile selectate vor fi luate în considerare pentru implementare ca proiecte de Analize focalizate. GECT ESPON evalueaz─â de dou─â ori pe an propunerile institu╚Ťiilor interesate primite pân─â la un anumit termen limit─â. Urmatorul termen de depunere este 19 august 2016.

  Toat─â documenta╚Ťia poate fi desc─ârcat─â de pe site-ul ESPON.


 •  
 • Publica╚Ťii

  ESPON Policy Brief Second Tier Cities Matter

  Datele statistice arat─â c─â distribu╚Ťia semnificativ─â a investi╚Ťiilor la nivelul statelor este asociat─â cu performan╚Ťele economice ale ora╚Öelor de rang secundar. O dezvoltare policentric─â în Europa poate fi ob╚Ťinut─â prin consolidarea rolului acestora ora╚Öe mari ╚Öi prin promovarea dezvolt─ârii re╚Ťelei ora╚Öelor la nivel regional, national ╚Öi European.


  Acest Policy Brief eviden╚Ťiaz─â importan╚Ťa ora╚Öelor de rang secundar pentru cre╚Öterea economic─â ╚Öi crearea locurilor de munc─â, cât ╚Öi pentru dezvoltarea teritorial─â policentric─â ╚Öi coeziv─â.


  Documentul Second Tier Cities Matter este disponibil pe ESPON Website.





 • Evenimente

  Seminarul ESPON

  “Territory matters: Keeping Europe and its regions competitive” (Teritoriul conteaz─â: consolidarea competitivit─â╚Ťii Europei ╚Öi a regiunilor sale)

  Amsterdam, 16-17 iunie 2016

   Exper╚Ťi în politici publice, profesioni╚Öti în domeniul dezvolt─ârii teritoriale, cercet─âtori au dezb─âtut teme relevante pentru dezvoltarea regiunilor ╚Öi a ora╚Öelor la Seminarul organizat în cooperare cu Pre╚Öedin╚Ťia Olandez─â a Consiliului Uniunii Europene.

  Prezent─ârile sus╚Ťinute ╚Öi fotografii din cadrul seminarului sunt disponibile pe ESPON website ╚Öi pe ESPON YouTube channel.




  Atelierul de lucru ESPON

  “European second tier cities in cohesive territorial development” (Ora╚Öele europene de rang secundar în contextual dezvolt─ârii teritoriale coezive)

  Berlin, 1 iunie 2016 – Ora╚Öele de rang secundar sunt poli de cre╚Ötere ce joac─â un rol important în sistemele urbane na╚Ťionale, uneori având performan╚Ťe mai bune decât ora╚Öele capital─â. Atelierul de lucru a pus accent pe evolu╚Ťia acestor ora╚Öe în timpul crizei economice ╚Öi pe modul în care au reu╚Öit s─â ias─â din aceasta.

  Concluzii ╚Öi informa╚Ťii suplimentare pe ESPON Website.

  GECT ESPON: 2 posturi libere de stagiari pe perioad─â determinat─â!


  Termenul limit─â pentru aplica╚Ťii este 16 August 2016.

  Mai multe informa╚Ťii pe site-ul ESPON
 • Lansarea primei cereri de oferte pentru Cercetare Aplicat─â în cadrul programului ESPON 2020
  În luna decembrie au fost lansate 7 cereri de oferte pentru cercetare aplicat─â ESPON (Axa prioritar─â 1, Obiectivul specific 1).
  Cele 7 teme de cercetare din aceast─â prima etapa de contractare pentru proiectele de cercetare ESPON sunt:

 • The Geography of New Employment Dynamics in Europe
 • The World in Europe, global FDI flows towards Europe
 • Small and Medium-sized Enterprises in European Regions and Cities
   Territories and low-carbon economy
 • Inner Peripheries: national territories facing challenges of access to basic services of general interest
 • Possible European Territorial Futures
 • Comparative Analysis of Territorial Governance and Spatial Planning Systems in Europe
  Accesand link-urile pentru fiecare din cele 7 teme pot fi vizualizate detalii privind întreb─ârile cheie la care trebuie s─â r─âspund─â fiecare cercetare, bugetul maxim disponibil ╚Öi termenul limit─â pentru depunerea ofertelor.

Termenii de referinta si formularele ce trebuie completate pot fi solicitate prin e-mail la adresa tenders@espon.eu sau descarcate de pe Portail des Marchés Publics. Termenul limita pentru accesarea documentelor este 2 februarie 2016.
De asemenea, orice alte informatii suplimentare / clarificari vor fi solicitate prin e-mail la adresa tenders@espon.eu.

Programul ESPON 2020, aprobat de Comisia Europeana - 27 Februarie 2015

Actualizat Marti, 28 Martie 2017