Programul Opera╚Ťional Ini╚Ťiativa pentru IMM-uri (POIIMM)

Programul Opera╚Ťional Ini╚Ťiativa pentru IMM-uri 2014-2020, în valoare de 100 de milioane de euro, sprijin─â întreprinderile mici ╚Öi mijlocii prin facilitarea accesului la credite, prin oferirea unei rate de garantare de pân─â la 80%.

Prioritate de investi╚Ťii 1.1 - Sprijinirea capacit─â╚Ťii IMM-urilor de a cre╚Öte pe pie╚Ťele regionale, na╚Ťionale ╚Öi interna╚Ťionale ╚Öi de a se angaja în procesele de inovare

Obiectiv Specific
Facilitarea accesului IMM-urilor la finan╚Ťare prin implementarea instrumentului de garantare neplafonat─â

Indicatori de rezultat și realizare:

  • Cre┼čterea cifrei de afaceri a IMM (num─âr de salaria┼úi 0-249) – de la 608.805 milioane lei (2013), la 991.679 milioane lei (2023);
  • Num─âr de întreprinderi sprijinite – 2.500;
  • Investi╚Ťii private combinate cu sprijinul public pentru întreprinderi – 400 milioane euro;

Acest program opera╚Ťional va acoperi toate cele opt regiuni de dezvoltare din România. Acordarea de credite se va face la nivel na╚Ťional, f─âr─â obiective regionale.

Pentru implementarea acestui program opera╚Ťional s-a stabilit ca Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP) s─â fie Autoritate de Management, Fondul European de Investi╚Ťii (FEI) s─â fie administrator, iar intermediarii financiari s─â fie b─âncile comerciale.

Pentru implementarea a programului, la nivelul MDRAP s-a constituit Autoritatea de Management, Comitetul de Monitorizare și Comitetul Investitorilor pentru POIIMM.

Acest program opera╚Ťional va fi lansat în prima parte a anului 2017. În prezent, autorit─â╚Ťile române au finalizat negocierile cu FEI, pe marginea documentelor care stau la baza implement─ârii acestui program opera╚Ťional: Acordul de Finan╚Ťare, Acordul Intercreditor ╚Öi Acordul de gaj. Dup─â semnarea acestor acorduri (programat─â pentru data de 20 octombrie 2016), urmeaz─â procesul de selec╚Ťie a intermerdiarilor financiari (b─âncile) de c─âtre FEI (noiembrie – decembrie 2016).