Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu a fost prezent azi la Craiova

Vineri, 22 Martie 2019

28.275 de cărți funciare, eliberate gratuit pentru o parte dintre proprietarii imobilelor din 25 de comune din judeţul Dolj, au fost predate, astăzi, 22 martie, de către viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.

"Îi felicit pe doljeni pentru importanţa pe care o acordă înregistrării sistematice! Cadastrul reprezintă o prioritate pentru Dolj, care se află pe locul al treilea din punctul de vedere al numărului de proprietăți înregistrate în evidențele de cadastru și carte funciară, gratuit pentru cetățeni, şi pe primul loc pe ţară la cadastru în anul 2019. Doar în acest an, Doljul va contracta lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în valoare de peste 14 milioane de lei pentru 97 de localități”, a subliniat viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu.

Cărţile funciare predate azi aparțin locuitorilor din comunele Afumați, Amărăștii de Jos, Amărăștii de Sus, Apele Vii, Băilești, Braloștița, Bratovoești, Breasta, Bulzești, Călărași, Ciupercenii Noi, Dăbuleni, Gângiova, Gighera, Giurgița, Gogoșu, Izvoare, Măceșu de Jos, Măceșu de Sus, Moțăței, Podari, Sadova, Seaca de Câmp, Șimnicu de Sus și Terpezița. Suprafața totală a imobilelor înregistrate în evidențele de cadastru și carte funciară este de 17.886 de hectare,     iar costul total al acestor lucrări depăşeşte 1,5 milioane lei.

Înregistrarea sistematică s-a realizat prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), susținut de Guvernul României, iar lucrările de cadastru general au fost finanțate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj.

Până în prezent, au fost deschise aproape 100.000 de cărți funciare, iar ANCPI a plătit deja circa patru milioane de lei pentru înregistrarea proprietăților din Dolj. În acest judeţ, trei comune sunt cadastrate integral şi sunt în derulare lucrări în 103 unități administrativ-teritoriale, pentru care sunt alocate aproape 25 de milioane de lei.

* * *

Tot astăzi ministrul dezvoltării a făcut o vizită la Colegiul Național ”Carol I”, la Opera Română Craiova și în cartierul ANL din municipiu.

”Pe 12 martie a venit o solicitare către Compania Naţională de Investiţii (CNI) pentru ca și corpul neprins în contract (din colegiu) să fie reabilitat. În două săptămâni, ne-am organizat, i-am trimis pe colegii mei de la CNI și le-am cerut un lucru foarte simplu: Colegiul Național ”Carol I” din Craiova să fie reabilitat în întregime. Vă spun că mă voi ține de cuvânt faţă de acest subiect. Astăzi, când vorbim, este vorba de o valoare a investiției de 83 de milioane de lei, dar, după ce se va actualiza studiul de fezabilitate, vom avea o valoare exactă și mă voi asigura că toată suma va fi pusă la dispoziție pentru ca acest frumos simbol să fie reabilitat în întregime. Cred că prezența mea aici, după mai puțin de 3 săptămâni de la solicitare, este garanția că acest lucru se va întâmpla!”, a precizat Daniel Suciu.