Selectia proiectelor depuse in cadrul Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia

Miercuri, 14 Decembrie 2016

Mar╚Ťi, 13 decembrie a.c., s-a desf─â╚Öurat, la Kikinda, Serbia, cea de-a treia reuniune a Comitetului Comun de Monitorizare al Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontalier─â România-Serbia.

Cu aceast─â ocazie, au fost aprobate ┼či propuse spre finan╚Ťare 32 de proiecte din cadrul primului apel pentru propuneri de proiecte, în valoare total─â de 25,4 de milioane de euro.

* * *

Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalier─â România-Serbia continu─â finan╚Ťarea proiectelor de cooperare transfrontalier─â în zona de grani╚Ť─â româno-sârb─â pentru perioada de programare 2014-2020, prin intermediul Instrumentului de Asisten╚Ť─â pentru Preaderare (IPA II), cu sprijinul Uniunii Europene ╚Öi al guvernelor celor dou─â state. Programul a fost aprobat de Comisia European─â pe 6 august 2015, iar primul apel a fost lansat pe 15 septembrie 2015.

Bugetul total al programului este de 88.124.999 de euro, din care 74.906.248 de euro reprezint─â finan╚Ťare nerambursabil─â din fondurile Uniunii Europene. În perioada 2014-2020, vor putea fi finan╚Ťate proiecte pe 4 axe prioritare, în domeniile:

- promovarea ocup─ârii for╚Ťei de munc─â ╚Öi serviciilor pentru o cre╚Ötere favorabil─â incluziunii - 18 milioane de euro,

- protec╚Ťia mediului ╚Öi managementului riscurilor - 21 milioane de euro,

- mobilitate ┼či accesibilitate sustenabile - 21 milioane de euro

- atractivitate pentru turism sustenabil - 18 milioane de euro.

Aria eligibil─â a Programului este constituit─â din jude╚Ťele Timi╚Ö, Cara╚Ö Severin ╚Öi Mehedin╚Ťi (din România) ╚Öi districtele Severno Banatski, Srednje Banatski, Ju┼żno Banatski, Brani─Źevski, Borski, Podunavski (din Republica Serbia).

România îndepline╚Öte în continuare rolul de Autoritate de Management (prin Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice), Autoritatea Na╚Ťional─â fiind stabilit─â în cadrul Biroului de Integrare European─â - Guvernul Republicii Serbia, iar Secretariatul Comun este organizat la Timi┼čoara, în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalier─â Timi┼čoara, fiind sprijinit de Antena SC stabilit─â la Vršac, Republica Serbia. Auditul la nivelul Programului va fi realizat de c─âtre Autoritatea de Audit de pe lâng─â Curtea de Conturi din România, iar atribu╚Ťiile de certificare vor fi îndeplinite de c─âtre Autoritatea de Management.

Poten╚Ťialii beneficiari, precum ╚Öi to╚Ťi cei interesa╚Ťi de cooperarea transfrontalier─â româno-sârb─â în cadrul Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontalier─â România - Serbia pot ob╚Ťine mai multe informa╚Ťii accesând sec╚Ťiunea 2014-2020 din cadrul site-urilor: www.brct-timisoara.ro ╚Öi www.romania-serbia.net.