Reuniunea informala a ministrilor responsabili cu dezvoltarea urbana

Marti, 11 Iunie 2019

În contextul exercit─ârii, de c─âtre România, a Pre╚Öedin╚Ťiei la Consiliul Uniunii Europene, Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice organizeaz─â vineri, 14 iunie 2019, la Palatul Parlamentului din Bucure╚Öti, reuniunea informal─â a mini╚Ötrilor responsabili cu dezvoltarea urban─â.

Evenimentul va fi prezidat de viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvolt─ârii regionale ┼či administra┼úiei publice, iar la reuniune va participa ┼či comisarul european pentru politic─â regional─â, Corina Cre╚Ťu. Reuniunea informal─â are ca scop adoptarea unui set de concluzii ministeriale sub forma Declara┼úiei de la Bucure┼čti - „C─âtre un cadru comun pentru dezvoltare urban─â în Uniunea European─â“, document care urm─âre╚Öte stabilirea unui acord politic pentru ini╚Ťierea activit─â╚Ťilor de dezvoltare a unui cadru strategic pentru Uniunea European─â, prin:

  • implementarea ╚Öi continuarea Agendei Urbane a Uniunii Europene,
  • corelarea cu procesul de revizuire a Cartei de la Leipzig,
  • asigurarea coordon─ârii între diferitele ini╚Ťiative din cadrul Agendei Urbane.

Prima sesiune a reuniunii este dedicat─â principalelor realiz─âri ale Agendei Urbane a Uniunii Europene, mecanism inovator pentru intensificarea guvernan╚Ťei multinivel. Ora╚Öele ╚Öi zonele urbane joac─â un rol important în livrarea priorit─â╚Ťilor Uniunii Europene, iar dezvoltarea urban─â are un poten╚Ťial puternic care s─â contribuie la coeziunea teritorial─â a Uniunii prin externalit─â╚Ťi pozitive în afara zonelor urbane. Agenda Urban─â a Uniunii Europene a introdus cooperarea vertical─â ╚Öi orizontal─â între state membre, institu╚Ťii europene ╚Öi to╚Ťi actorii relevan╚Ťi, a╚Öezând la aceea╚Öi mas─â de discu╚Ťii ora╚Öele ╚Öi organiza╚Ťiile europene care le reprezint─â la nivel european.

A doua sesiune a reuniunii este dedicat─â Declara┼úiei de la Bucure┼čti - „C─âtre un cadru comun pentru dezvoltare urban─â în Uniunea European─â“ ┼či va include, totodat─â, o prezentare a raportului „Viitorul ora┼čelor“, realizat de Centrul Comun de Cercetare, serviciul ╚Ötiin╚Ťific intern al Comisiei Europene.

Reuniunile informale ale mini┼čtrilor constituie o practic─â uzual─â a fiec─ârei Pre┼čedin┼úii rotative la Consiliul Uniunii Europene, cu scopul de a asigura cadrul adecvat unei reflec┼úii comune ┼či unui schimb de opinii pe teme de interes la nivel european ┼či interna┼úional.

INFORMAŢII PRACTICE PENTRU REPREZENTANŢII MASS-MEDIA

ACREDITARE

Accesul jurnali╚Ötilor la eveniment se face exclusiv pe baza acredit─ârii pentru Pre╚Öedin╚Ťia României la Consiliul Uniunii Europene. Jurnali╚Ötii care ╚Öi-au f─âcut acreditare pe portalul online https://accreditation.romania2019.eu î╚Öi pot ridica legitima╚Ťiile doar personal, cu un act de identitate ╚Öi cu o copie dup─â aprobarea acredit─ârii, de la Centrul de Acreditare de la Palatul Parlamentului (Bucure╚Öti, Strada Izvor, nr. 2-4, intrarea S2), între orele 07:30-17:00. Jurnali╚Ötii care nu au acreditare trebuie s─â urmeze procedura la fa╚Ťa locului ╚Öi este necesar s─â aib─â asupra lor un act de identitate valabil ╚Öi o scrisoare de confirmare nominal─â, pe hârtie cu antet, de la institu╚Ťia pe care o reprezint─â.

CENTRUL DE PRES─é

Ore de func╚Ťionare: 08:00 – 20:00

Adresa: Palatul Parlamentului, Strada Izvor, nr. 2-4, intrarea S2 Centrul de pres─â este accesibil jurnali╚Ötilor în timpul reuniunii informale ╚Öi se afl─â la Palatul Parlamentului din Bucure╚Öti, în Sala Iuliu Maniu, Nivel P. Accesul jurnali╚Ötilor se face exclusiv prin intrarea S2. Imagini de la activit─â╚Ťi vor fi furnizate de Televiziunea Român─â, broadcaster oficial al Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Mai multe informa╚Ťii utile pentru jurnali╚Öti pot fi accesate în GHIDUL MEDIA: https://www.romania2019.eu/wp-content/uploads/2017/11/media-guide_en-1.pdf

PROGRAM MEDIA PRELIMINAR

Vineri, 14 iunie 2019

09:00 – 09:30 Doorstep – oportunit─â╚Ťi foto ╚Öi video pentru jurnali╚Ötii acredita╚Ťi

Locaţie: Palatul Parlamentului, intrarea C1

09:00 – 09:30 Handshake – oportunit─â╚Ťi foto ╚Öi video pentru jurnali╚Ötii acredita╚Ťi

Loca┼úie: Palatul Parlamentului, în fa╚Ťa s─âlii I.I.C Br─âtianu (nivel P)

09:30 – 09:40 Tour de table – oportunit─â╚Ťi de imagine; particip─â doar fotografii ╚Öi cameramanii acredita╚Ťi

Locaţie: Palatul Parlamentului, Sala I.I.C Brătianu (nivel P)

12:30 Fotografia de familie – oportunit─â╚Ťi foto ╚Öi video pentru jurnali╚Ötii acredita╚Ťi

Loca┼úie: Palatul Parlamentului, în fa╚Ťa s─âlii Al.I. Cuza (nivel P1)

16:00 Conferin╚Ť─â de pres─â

Particip─â: Vasile-Daniel Suciu - viceprim-ministru, ministrul dezvolt─ârii regionale ┼či administra┼úiei publice; Corina Cre┼úu - comisar european pentru politica regional─â

Locaţie: Palatul Parlamentului, Sala Nicolae Iorga (nivel P)