Reuniunea Grupului de Lucru din cadrul Retelei Europene pentru Administratie Publica (EUPAN)

Marti, 9 Aprilie 2019

În perioada 8-9 aprilie 2019 s-a desf─â╚Öurat la Foc╚Öani, la sediul Consiliului Jude╚Ťean Vrancea, reuniunea grupului de lucru la nivel de exper╚Ťi din cadrul Re┼úelei Europene pentru Administra┼úie Public─â (European Public Administration Network - EUPAN), organizat─â de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP), în colaborare cu Consiliul Jude╚Ťean Vrancea.

În perioada de╚Ťinerii de c─âtre România a Pre┼čedin┼úiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, MDRAP (prin Direc┼úia General─â Administra┼úie Public─â), Agen┼úia Na┼úional─â a Func┼úionarilor Publici (ANFP) ┼či Institutul Na┼úional de Administra┼úie (INA) gestioneaz─â activit─â┼úile EUPAN. În acest context, evenimentul de la Foc╚Öani a reunit aproximativ 60 de practicieni din administra╚Ťia public─â european─â, al─âturi de reprezentan╚Ťi ai organizatorilor.

În cadrul reuniunii, a fost prezentat─â noua Strategie de lucru a EUPAN ╚Öi au fost abordate subiecte de interes, precum:

  • competen╚Ťe necesare pentru e-guvernare
  • etica privit─â ca parte integrant─â a culturii organiza╚Ťionale
  • provoc─âri în utilizarea serviciilor electronice în administra╚Ťia public─â
  • impactul documentelor de planificare strategic─â asupra performan╚Ťei administra╚Ťiei publice centrale.

Reprezentan╚Ťii României au prezentat bune practici în domeniul eticii ╚Öi integrit─â╚Ťii, iar Finlanda a prezentat priorit─â╚Ťile propriei Pre╚Öedin╚Ťii în cadrul EUPAN, aceasta fiind ╚Ťara care va prelua, din iulie 2019, Pre┼čedin┼úia rotativ─â a Consiliului Uniunii Europene.

În calitate de coordonator al evenimentelor Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene la nivel de minister, Virgil-Alin Chiril─â, secretar de stat în MDRAP, a subliniat c─â România sus╚Ťine ferm consolidarea proiectului european pentru a r─âspunde a╚Ötept─ârilor cet─â╚Ťenilor europeni, într-o manier─â coeziv─â, unitar─â ╚Öi echitabil─â.

„România are o Pre┼čedin┼úie de succes la Consiliul Uniunii Europene, fapt dovedit atât de num─ârul foarte mare de dosare închise, cât ╚Öi de aprecierile primite de la oficialii institu╚Ťiilor europene, precum ┼či de la participan╚Ťii - din toate statele membre - la evenimentele organizate în ╚Ťara noastr─â de c─âtre ministerul pe care-l reprezint ┼či celelalte institu┼úii angrenate în acest proiect de anvergur─â. În contextul provoc─ârilor cu care se confrunt─â în prezent Uniunea European─â, Pre╚Öedin╚Ťia României la Consiliul Uniunii Europene urm─âre┼čte în continuare s─â contribuie la asigurarea convergen╚Ťei ╚Öi coeziunii europene, în scopul unei dezvolt─âri durabile ╚Öi echitabile pentru to╚Ťi cet─â╚Ťenii ╚Öi statele membre. România crede în solidaritate ╚Öi într-o Europ─â cu adev─ârat unit─â ┼či puternic─â, iar toate eforturile institu╚Ťionale angrenate în parcursul Pre╚Öedin╚Ťiei Românei la Consiliul Uniunii Europene au fost ╚Öi se men╚Ťin orientate c─âtre acest scop comun“, a declarat secretarul de stat Alin Chiril─â.

Reuniunile EUPAN au loc în timpul fiec─ârei Pre╚Öedin╚Ťii, atât la nivel de exper╚Ťi, cât ╚Öi la nivel managerial, principala misiune/responsabilitate a participan╚Ťilor fiind aceea de a asigura implementarea obiectivelor ╚Öi activit─â╚Ťilor stabilite prin Strategia EUPAN ╚Öi prin Planul de ac╚Ťiuni aferent acesteia. Urm─âtoarea întâlnire a Re╚Ťelei EUPAN va avea loc în perioada 3–4 iunie 2019, la Bucure╚Öti.

Informaţii suplimentare:

EUPAN este o re┼úea informal─â a practicienilor din administra┼úia public─â din statele membre ale Uniunii Europene, din Comisia European─â ╚Öi din statele cu statut de observator, care are un impact semnificativ asupra initia┼úivelor administra┼úiei publice din fiecare ┼úar─â. Re╚Ťeaua este organizat─â în jurul unor domenii de interes prioritare, precum managementul resurselor umane ╚Öi dezvoltarea organiza╚Ťional─â, inovarea ╚Öi livrarea serviciilor publice, dar este deschis─â ╚Öi altor aspecte specifice administra╚Ťiei publice, cum ar fi implementarea reformei administra╚Ťiei publice, guvernarea deschis─â etc.

Totodat─â, EUPAN este un forum propice schimbului de informa┼úii, de experien┼úe ┼či de bune practici, care permite formarea unei perspective comparate a reformelor ┼či m─âsurilor de modernizare a administra╚Ťiei publice din statele membre, astfel încât acestea s─â poat─â promova strategii ┼či m─âsuri similare, care s─â permit─â o dezvoltare ┼či o evolu┼úie unitar─â ┼či coerent─â pe întreg cuprinsul Europei ca r─âspuns la provoc─ârile comune în domeniu.