Regio investeste in transportul public, sanatatea si educatia bistritenilor

Sambata, 23 Martie 2019

Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvolt─ârii regionale ┼či administra┼úiei publice, a semnat, ast─âzi, 23 martie, 5 contracte de finan┼úare din fonduri europene pentru jude┼úul Bistri┼úa N─âs─âud, în valoare de peste 92 milioane de lei.

Proiectele au în vedere:

  • Linia verde de transport public, utilizând mijloace de transport cu motor electric, hibrid sau norm─â de poluare redus─â;
  • reabilitarea, modernizarea, extinderea ┼či dotarea UPU - SMURD a Spitalului Jude┼úean de Urgen┼ú─â Bistri┼úa;
  • cre┼čterea eficien┼úei energetice a Sec╚Ťiilor externe ale Spitalului Jude╚Ťean de Urgen╚Ť─â Bistri╚Ťa;
  • îmbun─ât─â┼úirea eficien┼úei energetice a blocurilor de locuin┼úe – Bistri┼úa 15;
  • reabilitarea, extinderea, modernizarea ┼či dotarea infrastructurii educa┼úionale a gr─âdini┼úei cu program prelungit „Alba ca Z─âpada” din Beclean.

Primul proiect, în valoare de aproape 59 milioane de lei, include, pe lâng─â introducerea unei linii de autobuze electrice, ┼či reabilitarea str─âzilor ╚Öi realizarea benzilor de rulare, modernizarea sta╚Ťiilor de transport, amenajarea unui garaj ╚Öi a unor sta╚Ťii de înc─ârcare a mijloacelor de transport electrice, inclusiv sistem e-ticketing, precum ┼či construirea pistelor pentru biciclete ┼či modernizarea traseelor pentru pietoni. Astfel, Linia Verde presupune interven╚Ťii extrem de importante în infrastructur─â, care vor conduce la crearea unui nou traseu de transport public.

„Practic, cu un singur proiect, rezolv─âm atât reabilitarea ┼či modernizarea infrastructurii rutiere, cât ┼či re╚Ťelele de utilit─â╚Ťi, problema traficului aglomerat ╚Öi a locurilor de parcare în zona central─â. În plus, le facem loc în trafic ╚Öi bicicli┼čtilor!”, a declarat viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu.

Cele dou─â proiecte referitoare la Spitalul Jude┼úean de Urgen┼ú─â Bistri┼úa au în vedere atât reabilitarea, modernizarea, extinderea ┼či dotarea UPU – SMURD, cât ┼či cre┼čterea eficien┼úei energetice a sec╚Ťiilor externe ale spitalului. Valoarea total─â a contractelor este de peste 21 milioane de lei, fonduri asigurate prin Programul Opera┼úional Regional (POR) 2014-2020.

Cel de-al patrulea proiect, în valoare de 6,5 milioane de lei, va contribui la cre┼čterea eficien┼úei energetice a 277 de apartamente din 7 blocuri de locuin┼úe, în scopul reducerii polu─ârii generate de producerea, transportul ┼či consumul de energie.

Ora┼čul Beclean va beneficia de 6,3 milioane de lei, în vederea moderniz─ârii gr─âdini┼úei „Alba ca Z─âpada”, astfel încât cei 185 de pre┼čcolari s─â beneficieze de condi┼úii superioare pentru desf─â┼čurarea procesului educa┼úional, de confort, siguran┼ú─â ┼či de echipamente didactice moderne, inteligente ┼či cu aplicabilitate practic─â.

„M─â bucur s─â v─âd c─â bistri┼úenii mei sunt interesa┼úi de investi┼úii în domenii dintre cele mai diverse! Doar prin programele coordonate de MDRAP, în acest jude┼ú sunt investite aproximativ 12 miliarde de lei, dintre care aproape 2 miliarde de lei reprezint─â fonduri europene!”, a concluzionat ministrul dezbolt─ârii.