Raportul Anual de Implementare pentru anul 2018, aprobat de Comitetul Comun de Monitorizare al Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia

Joi, 13 Iunie 2019

Ast─âzi, 13 iunie 2019, Comitetul Comun de Monitorizare al Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalier─â România-Serbia a aprobat Raportul Anual de Implementare pentru anul 2018.

Rezultatele ob╚Ťinute în cursul anului 2018 sunt legate de implementarea a 34 de proiecte ╚Öi finalizarea a 11 proiecte prin intermediul c─ârora:

  • peste 14.000 de cet─â╚Ťeni au fost implica╚Ťi în activit─â╚Ťi culturale, sociale sau servicii de îngrijire medical─â;
  • peste 21.000 de persoane au beneficiat de m─âsurile de protec╚Ťie împotriva inunda╚Ťiilor finan╚Ťate de program;
  • 35 de structuri/ini╚Ťiative transfrontaliere au fost create pentru promovarea turismului;
  • 1.000 de persoane au beneficiat de cursuri de formare profesional─â etc.

Programul transfrontalier investe╚Öte ╚Öi în dou─â proiecte strategice:

  • în domeniul transporturilor - obiectivul principal fiind reabilitarea infrastructurii de naviga╚Ťie pe canalul Bega;
  • în domeniul s─ân─ât─â╚Ťii pentru îmbun─ât─â╚Ťirea mijloacelor de diagnosticare ╚Öi tratare a tumorilor maligne.

Bugetul total al programului este de 88.124.999 de euro, din care 74.906.248 de euro reprezint─â finan╚Ťare nerambursabil─â din fondurile Uniunii Europene. În perioada 2014-2020 sunt finan╚Ťate proiecte pe 4 axe prioritare, în domeniile:

  • promovarea ocup─ârii for╚Ťei de munc─â ╚Öi serviciilor pentru o cre╚Ötere favorabil─â incluziunii
  • protec╚Ťia mediului ╚Öi managementului riscurilor
  • mobilitate sustenabil─â ╚Öi accesibilitate
  • atractivitate pentru turism sustenabil.

Aria eligibil─â a Programului este constituit─â din jude╚Ťele Timi╚Ö, Cara╚Ö-Severin ╚Öi Mehedin╚Ťi (din România) ╚Öi districtele Severno Banatski, Srednje Banatski, Ju┼żno Banatski, Brani─Źevski, Borski, Podunavski (din Republica Serbia).

În cadrul primului apel au fost contractate 34 de proiecte (32 de proiecte normale ╚Öi 2 proiecte strategice), în valoare de aproximativ 46,8 milioane de euro.

Comitetul Comun de Monitorizare al Programului, desf─â┼čurat la sfâr╚Öitul lunii ianuarie a.c, a aprobat spre finan╚Ťare 33 de proiecte din cadrul celui de-al doilea apel pentru propuneri de proiecte, în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, ╚Öi, în prezent, acestea sunt în etapa de contractare. * * * Persoanele interesate de cooperarea transfrontalier─â finan╚Ťat─â de Uniunea European─â în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalier─â România-Serbia pot ob╚Ťine mai multe informa╚Ťii accesând site-ul: www.romania-serbia.net

România îndepline╚Öte rolul de Autoritate de Management prin Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice, Autoritatea Na╚Ťional─â fiind stabilit─â în cadrul Ministerului Integr─ârii Europene din cadrul Guvernului Republicii Serbia ┼či are în coordonare ╚Öi Antena Secretariatului Comun, organizat─â în Zrenjanin.

Secretariatul Comun este organizat în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalier─â Timi╚Öoara, auditul la nivelul Programului este realizat de c─âtre Autoritatea de Audit de pe lâng─â Curtea de Conturi din România, iar atribu╚Ťiile de certificare sunt îndeplinite de c─âtre Autoritatea de Management.