Proiecte in valoare de peste 80 de miliarde de lei, depuse spre finantare prin PNDL 2

Joi, 30 Martie 2017

„Peste 20.000 de proiecte au depus autorit─â╚Ťile publice locale la Ministerul Dezvolt─ârii pe PNDL 2. Valoarea însumat─â a cererilor de finan╚Ťare dep─â╚Öe╚Öte, în acest moment, suma de 80 de miliarde de lei. În scurt timp începem evalu─ârile dosarelor depuse, etap─â necesar─â pentru c─â s-a dep─â╚Öit bugetul alocat programului pentru anul în curs. Vom asigura finan╚Ťare cu prioritate pentru localit─â╚Ťile care nu au fost eligibile în niciun program cu finan╚Ťare european─â. Ideea este s─â corel─âm sursele de finan╚Ťare disponibile, pentru a evita dubla finan╚Ťare” a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.

Declara╚Ťiile au fost f─âcute joi, 30 martie, la întâlnirea cu primarii din jude╚Ťul Ialomi╚Ťa.

Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â (PNDL) este coordonat de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene (MDRAPFE) ╚Öi asigur─â resursele necesare pentru anumite categorii de investi╚Ťii ale administra╚Ťiei publice locale. Scopul programului este de a contribui la dezvoltarea echilibrat─â în teritoriu.

Criteriile de selectare a obiectivelor de investi┼úii sunt aprobate prin Hot─ârârea Guvernului nr. 624/2015. Actul normativ prevede ca repartizarea fondurilor de la bugetul de stat pe jude┼úe, destinate transferurilor pentru finan┼úarea obiectivelor de investi┼úii din portofoliul unit─â┼úilor administrativ-teritoriale, s─â fie f─âcut─â echilibrat, utilizând cel pu┼úin unul dintre urm─âtorii indicatori:

1. datele demografice ┼či administrativ-teritoriale ale jude┼úelor, având în vedere:

a) ponderea numărului de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ din totalul numărului de unităţi administrativ-teritoriale de la nivel naţional;

b) ponderea populaţiei judeţului raportată la populaţia totală a ţării;

c) ponderea suprafeţei judeţului raportată la suprafaţa totală a ţării;

2. capacitatea financiar─â a unit─â┼úilor administrativ-teritoriale, având în vedere ponderea capacit─â┼úii unit─â┼úilor administrativ-teritoriale de a participa cu fonduri de la bugetul local pentru realizarea obiectivelor de investi┼úii;

3. ponderea num─ârului de obiective de investi┼úii aflate în derulare de fiecare jude┼ú, având în vedere:

a) num─ârul de obiective de investi┼úii aflate în derulare de fiecare jude┼ú din totalul investi┼úiilor aflate în derulare la nivel na┼úional;

b) necesarul de fonduri pentru finalizarea obiectivelor de investi┼úii începute ┼či nefinalizate raportat la necesarul total de fonduri pentru finalizarea obiectivelor de investi┼úii începute ┼či nefinalizate de la nivel na┼úional.

Analiza dosarelor mai are la baz─â încadrarea obiectivelor de investi┼úii în domeniile specifice pentru care exist─â obliga┼úia conform─ârii unor reglement─âri europene sau în domenii specifice prioritare, stadiul fizic al realiz─ârii obiectivului de investi┼úii, începând cu stadiul fizic cel mai ridicat la data aplic─ârii criteriului, data semn─ârii contractului de furnizare/prestare de servicii/execu┼úie de lucr─âri, dup─â caz, ╚Öi popula┼úia deservit─â.