Programul INTERREG Europe a deschis al doilea apel pentru realizarea misiunilor de peer-review

Miercuri, 17 Aprilie 2019

Programul de cooperare interregional─â european─â Interreg Europe, prin Policy Learning Platform (PLP – Platform─â de Înv─â╚Ťare a Politicilor), a deschis al doilea apel pentru realizarea misiunilor de peer-review. Termenul limit─â pentru depunerea cererilor de finan╚Ťare este 28 iunie 2019.

Misiunea de peer-review sau evaluarea „inter pares” reprezint─â evaluarea activit─â╚Ťii profesionale a unei organiza┼úii de c─âtre alte organiza┼úii care lucreaz─â în acela╚Öi domeniu.

Acest apel se adreseaz─â autorit─â╚Ťilor de management, organismelor intermediare ╚Öi organismelor publice responsabile de politicile de dezvoltare local─â sau regional─â. Institu╚Ťiile care doresc s─â aplice pentru finan╚Ťare trebuie s─â fie membre ale comunit─â╚Ťii Interreg Europe.

Apelul este deschis pentru toate cele 4 priorităţi tematice ale programului Interreg Europe:

Pentru realizarea misiunilor de peer-review, pe baza cererii transmise de regiunea-gazd─â, exper╚Ťii platformei PLP contacteaz─â regiunile din Europa cu expertiz─â tematic─â relevant─â în domeniul dorit, identific─â ╚Öi invit─â exper╚Ťii cu experien╚Ť─â ╚Öi organiza╚Ťiile partenere din proiectele Interreg Europe. Exper╚Ťii invita╚Ťi vin în regiunea gazd─â, examineaz─â contextul teritorial ╚Öi tematic specific ╚Öi fac recomand─âri bazate pe experien╚Ťa ╚Öi expertiza lor. În general, aceast─â vizit─â la fa╚Ťa locului dureaz─â dou─â zile ╚Öi const─â în analizarea situa╚Ťiei regionale ┼či organiza┼úionale, discutarea abord─ârilor, solu╚Ťiilor ╚Öi recomand─ârilor, redactarea unei "to do list" pentru ac╚Ťiunile ulterioare ╚Öi primirea unui feedback imediat.

Exper╚Ťii tematici ai PLP vor identifica parteneri adecva╚Ťi ╚Öi vor facilita schimburile tematice în timpul vizitei la fa╚Ťa locului.

Toate informatiile legate de apelul pentru misiunile de peer-review, termenii de referin╚Ť─â ┼či formularul de aplica╚Ťie sunt disponibile la https://www.interregeurope.eu/peer-review/. De asemenea, expertii PLP r─âspund online la orice întreb─âri legate de misiunile de peer-review.

* * *

Programul INTERREG Europe urm─âre╚Öte îmbun─ât─â╚Ťirea punerii în aplicare a politicilor ╚Öi programelor de dezvoltare regional─â, în principal a celor care urm─âresc investi╚Ťiile pentru cre╚Ötere economic─â ╚Öi a locurilor de munc─â ╚Öi, dup─â caz, a celor de cooperare teritorial─â european─â, prin promovarea schimbului de experien╚Ť─â ╚Öi a înv─â╚Ť─ârii de noi politici de c─âtre actorii de interes regional.

Pentru perioada 2014-2020, programul are un buget de 359 de milioane de euro, din care:

  • 322,4 milioane de euro pentru proiecte de cooperare interregional─â implementate de partenerii din Uniunea European─â (partenerii din Norvegia ╚Öi Elve╚Ťia vor fi cofinan╚Ťa╚Ťi din fonduri na╚Ťionale de ╚Ť─ârile respective);
  • 15,3 milioane de euro pentru platforme de înv─â╚Ťare de politici publice;
  • 21,3 milioane de euro pentru asisten╚Ťa tehnic─â a programului (configurare, implementare, monitorizare etc.).

Programul este activ în 30 de ╚Ť─âri: cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, Elve╚Ťia ╚Öi Norvegia. Autoritatea de Management a programului este Fran╚Ťa (prin Regiunea Nord-Pas de Calais), iar Secretariatul Comun are sediul în Lille. Autoritatea Na╚Ťional─â, din partea României, este Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice, prin Direc╚Ťia Programe de Cooperare Teritorial─â European─â.