Primele proiecte strategice din zona de granita romano-sarba

Miercuri, 16 Martie 2016

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice în calitate de Autoritate de Management a Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalier─â România-Serbia anun╚Ť─â încheierea depunerii propunerilor de proiecte strategice din zona de grani╚Ť─â româno-sârb─â.

În urma apelului pentru propuneri de proiecte deschis în perioada 15.09.2015 – 15.03.2016 au fost depuse un num─âr de 16 proiecte în termen.

Proiectele strategice se adreseaz─â tuturor celor patru axe finan╚Ťate în cadrul Programului, având o alocare financiar─â total─â de 26,437,499 Euro, reprezentând 85% contribu╚Ťia Uniunii Europene ╚Öi 15% rata de cofinan╚Ťare na╚Ťional─â. În cazul partenerilor din România, 13% din rata de cofinan╚Ťare na╚Ťional─â este asigurat─â de Guvernul României, iar 2% din fondurile partenerilor români implica╚Ťi în proiect.

Caracterul strategic al proiectelor este dat de faptul c─â acest tip de proiecte transfrontaliere contribuie la unul sau mai multe obiective din cadrul Programului, adresându-se unor nevoi importante din zona transfrontalier─â. Proiectele strategice se deruleaz─â într-o zon─â eligibil─â extins─â având impact pozitiv asupra sistemului economic ╚Öi social.

Este pentru prima dat─â în istoria cooper─ârii transfrontaliere româno-sârbe când se aloc─â o important─â sum─â de bani pentru realizarea unor proiecte strategice, care s─â produc─â efecte de lung─â durat─â în regiunea transfrontalier─â, capabile s─â asigure cre╚Öterea ╚Öi dezvoltarea economic─â pe o perioad─â îndelungat─â.

Programul INTERREG IPA Cooperare Transfrontalier─â România-Serbia este un program finan╚Ťat de Uniunea European─â în perioada de programare 2014-2020, din fonduri IPA ╚Öi cofinan╚Ťat de statele partenere în program, România ╚Öi Serbia.