Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene: Conferinta si Intalnirea Plenara a Comitetului Permanent pentru Cadastru in UE

Joi, 6 Iunie 2019

Agen╚Ťia Na╚Ťional─â de Cadastru ╚Öi Publicitate Imobiliar─â (ANCPI), institu┼úie aflat─â în coordonarea Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice (MDRAP), organizeaz─â, în calitate de pre╚Öedinte al Comitetului Permanent pentru Cadastru în Uniunea European─â (PCC), în perioada 6-7 iunie 2019, Conferin╚Ťa ╚Öi Întâlnirea Plenar─â a PCC.

Prezent la deschiderea evenimentului, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvolt─ârii regionale ┼či administra┼úiei publice, a subliniat: ”Dezvoltarea unui sistem na╚Ťional de înregistrare a terenurilor aduce beneficii multiple în primul rând de natur─â economic─â, dar ╚Öi social─â, scopul final fiind cre╚Öterea nivelului de trai al cet─â╚Ťenilor. În ultimii ani, am f─âcut eforturi pentru a accelera realizarea cadastrului general la nivelul întregii ╚Ť─âri, con╚Ötien╚Ťi fiind c─â acest efort contribuie la cre╚Öterea economic─â ╚Öi la prosperitatea comunit─â╚Ťilor locale. Guvernul va sus╚Ťine în continuare acest proces, contribuind, astfel, la priorit─â╚Ťile din Strategia Europa 2020 pentru o cre╚Ötere inteligent─â, durabil─â ╚Öi favorabil─â incluziunii.”

La dezbateri particip─â peste 50 de speciali╚Öti în cadastru din 23 de state ale Uniunii Europene, temele de discu┼úie fiind axate, în principal, pe:

  • impactul economic al cadastrului în societate;
  • cele mai recente realiz─âri în domeniul cadastrului;
  • exemple de bune practici;
  • identificarea unor solu╚Ťii pentru a ob┼úine o mai bun─â coordonare între diferitele sisteme de cadastru europene ┼či utilizatorii acestora.

În România, influen╚Ťa cadastrului asupra economiei a devenit tot mai vizibil─â începând cu anul 2015, când ANCPI a lansat Programul na╚Ťional de cadastru ╚Öi carte funciar─â 2015 – 2023 (PNCCF). Astfel, realizarea cadastrului general condi╚Ťioneaz─â, practic, cre╚Öterea economic─â. Este un fapt demonstrat în ultimii ani, când num─ârul propriet─â╚Ťilor înregistrate în eviden╚Ťele de cadastru ╚Öi carte funciar─â a crescut considerabil, determinând, totodat─â, crearea unei baze reale de impozitare a imobilelor ╚Öi, implicit, majorarea bugetelor locale, accelerarea pie╚Ťei imobiliare, dezvoltarea infrastructurii de orice fel ╚Öi facilitarea acces─ârii fondurilor europene. Sunt doar câteva dintre beneficiile PNCCF, care arat─â cât se poate de clar care este impactul economic al cadastrului pentru societate”, a punctat Radu – Codru╚Ť ╚śtef─ânescu, pre╚Öedinte – director general al ANCPI ╚Öi pre╚Öedinte al Comitetului Permanent al Cadastrului în Uniunea European─â.

* * *

ANCPI de╚Ťine pre╚Öedin╚Ťia PCC, în contextul în care România exercit─â, în prima jum─âtate a anului 2019, Pre╚Öedin╚Ťia rotativ─â a Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit regulamentului PCC, pre╚Öedin╚Ťii Comitetului ac╚Ťioneaz─â în trio-uri, iar ANCPI face parte din trio-ul format din România, Finlanda ╚Öi Croa╚Ťia, în condi┼úiile în care Finlanda va de┼úine Pre╚Öedin╚Ťia Consiliului Uniunii Europene în semestrul al doilea al anului 2019, iar Croa╚Ťia - în primul semestrul al anului 2020.

PCC a fost înfiin┼úat în anul 2002, iar misiunea sa const─â atât în crearea unui spa┼úiu adecvat promov─ârii activit─â┼úilor de cadastru în Uniunea European─â, cât ╚Öi în propunerea unor strategii ┼či ini┼úiative comune, pentru a ob┼úine o mai bun─â coordonare între diferitele sisteme de cadastru europene ┼či utilizatorii acestora.

Membrii Comitetului sunt institu┼úii/agen┼úii din UE, responsabile cu activitatea de cadastru, iar principala func┼úie a PCC este s─â analizeze ┼či s─â promoveze, în cadrul organismelor UE, propuneri pentru rezolvarea diferitelor problematici care afecteaz─â bazele de date cadastrale teritoriale. ANCPI a devenit membr─â a PCC odat─â cu aderarea României la UE, în anul 2007.