Precizari referitoare la OUG privind transportul de persoane

Luni, 24 Iunie 2019

Ca urmare a apari┼úiei în spa╚Ťiul public a unor informa┼úii referitoare la efectele proiectului de Ordonan╚Ť─â de urgen╚Ť─â a Guvernului pentru modificarea ╚Öi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice (MDRAP) transmite urm─âtoarele

PRECIZ─éRI

1. Proiectul de act normativ nu prevede abrogarea unor prevederi ale Legii educa╚Ťiei na╚Ťionale nr.1/2011, cu modific─ârile ╚Öi complet─ârile ulterioare, prin care sunt stabilite drepturile elevilor privind decontarea transportului de la ╚Öi c─âtre unit─â╚Ťile de înv─â╚Ť─âmânt, deci nu are impact asupra decont─ârii cheltuielilor de transport pentru elevi.

2. Proiectul de act normativ propune eliminarea transportului rutier jude┼úean de c─âl─âtori din sfera serviciilor publice, situa┼úie în care acesta se va desf─â┼čura în regim comercial, cu respectarea prevederilor legisla┼úiei europene (Regulamentul nr. 1.370/2007 al Parlamentului European ┼či al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar ┼či rutier de c─âl─âtori ┼či de abrogare a Regulamentelor nr. 1.191/69 ┼či nr. 1.107/70 ale Consiliului, cu modific─ârile ┼či complet─ârile ulterioare) ┼či a celei na┼úionale (Ordonan┼úa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modific─ârile ┼či complet─ârile ulterioare).

3. Pentru l─âmurirea acestor aspecte, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvolt─ârii regionale ┼či administra┼úiei publice, a avut ast─âzi, 24 iunie, o întâlnire cu reprezentan┼úi ai Federa╚Ťiei Elevilor din România.

Reamintim c─â, în prezent, Legea educa╚Ťiei na╚Ťionale nr.1/2011 prevede c─â:

  • elevii din înv─â╚Ť─âmântul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiaz─â de tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local în comun, de suprafa╚Ť─â, naval ╚Öi subteran, precum ╚Öi pentru transportul intern auto, feroviar ╚Öi naval, pe tot parcursul anului calendaristic;
  • elevilor care nu pot fi ╚Öcolariza╚Ťi în localitatea de domiciliu li se deconteaz─â cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educa╚Ťiei Na╚Ťionale (MEN), prin unit─â╚Ťile de înv─â╚Ť─âmânt la care sunt ╚Öcolariza╚Ťi, pe baz─â de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigur─â decontarea sumei ce reprezint─â contravaloarea a 8 c─âl─âtorii dus-întors pe semestru, dac─â locuiesc la internat sau în gazd─â.