POR 2014-2020 - primele doua apeluri de proiecte: retele de drumuri judetene si cresterea eficientei energetice in cladirile rezidentiale

Marti, 15 Martie 2016

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice (MDRAP), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Opera┼úional Regional (POR) 2014-2020, a lansat mar┼úi, 15 martie 2016, primele dou─â apeluri de proiecte, pentru priorit─â┼úile de investi┼úii 6.1 ┼či 3.1.A:

6.1 sus╚Ťine investi╚Ťiile în modernizarea re╚Ťelei de drumuri jude╚Ťene care asigur─â conectivitatea, direct─â sau indirect─â, cu re╚Ťeaua TEN-T, construc╚Ťia/ modernizarea variantelor ocolitoare cu statut de drum jude╚Ťean aflate pe traseul drumului jude╚Ťean respectiv, precum ╚Öi investi╚Ťii destinate siguran╚Ťei rutiere.

3.1.A vizeaz─â cre╚Öterea eficien╚Ťei energetice în cl─âdirile reziden╚Ťiale, îndeosebi a celor care înregistreaz─â consumuri energetice mari.

Toat─â lumea a╚Öteapt─â de mult aceste ghiduri, erau gata, dar în administra╚Ťie avem nevoie de timp ca s─â înl─âtur─âm orice posibile gre╚Öeli; procesul de consultare public─â pentru ghidurile beneficiarilor a durat destul de mult; în plus, am a╚Öteptat programul MySMIS, care va fi gata doar zilele acestea. Cele dou─â axe pe care le deschidem acum sprijin─â dezvoltarea local─â, care duce lips─â de resurse; ele se adreseaz─â autorit─â╚Ťilor publice locale, care au nevoie de tot mai mult sprijin ╚Öi aten╚Ťie din partea noastr─â. Ghidurile sunt acum mult mai lizibile, documentele care trebuie depuse sunt mai pu╚Ťine, perioada de evaluare ╚Öi selec╚Ťie va fi, sper─âm, mai scurt─â ╚Öi încerc─âm s─â avem un singur tip de contract standard pentru toate priorit─â╚Ťile. Rug─âm beneficiarii s─â ne semnaleze orice urm─â de corup╚Ťie sau manifest─ârile unor simpatii politice.

                                                  

În noul exerci╚Ťiu financiar vrem s─â punct─âm ╚Öi inteligen╚Ťa proiectelor, elementele care ╚Ťin de durabilitatea lor: asigurarea egalit─â╚Ťii de ╚Öanse, adaptarea la schimb─ârile climatice ╚Öi respectarea principiilor dezvolt─ârii durabile. De asemenea, vom încerca s─â în╚Ťelegem mai bine care sunt nevoile de dezvoltare ╚Öi s─â proiect─âm mai bine investi╚Ťiile, aducând laolalt─â proiectele europene, proiectele de dezvoltare local─â ╚Öi investi╚Ťiile private. Un alt element de noutate sunt punctajele suplimentare pentru proiectele care creeaz─â o re╚Ťea, proiectele aflate într-un stadiu avansat, cele care deservesc o parte important─â de popula╚Ťie ╚Öi cele care au un impact strategic”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dîncu în conferin┼úa de pres─â organizat─â cu ocazia lans─ârii.

Pentru drumurile jude╚Ťene, Ghidul beneficiarului este corelat cu Strategiile Regionale de Dezvoltare iar drumurile trebuie s─â fac─â leg─âtura cu Re╚Ťeaua trans-european─â de transport (TEN-T)”, a precizat Sorin Maxim, secretar de stat în MDRAP. “Lucr─ârile de modernizare, pe care le finan╚Ť─âm acum, sunt mai complexe decât cele de reabilitare – presupun crearea de trotuare, piste de biciclete ╚Öi refugii în localit─â╚Ťi. La fel, pentru blocurile de locuin╚Ťe finan╚Ť─âm, pe lâng─â anvelopare, ╚Öi lucr─âri de instala╚Ťii, repararea acoperi╚Öului, a liftului, de reabilitare ╚Öi iluminat interior. Finan╚Ťarea se va acorda pe principiul < >, iar beneficiarii sunt autorit─â╚Ťile locale în parteneriat cu asocia╚Ťiile de proprietari. Exist─â solu╚Ťii de a reduce partea de cofinan╚Ťare iar dac─â autorit─â╚Ťile au resurse, pot e╚Öalona plata cofinan╚Ť─ârii pe o perioad─â de pân─â la 5 ani. Sunt eligibile blocurile de locuin╚Ťe construite între 1950 ╚Öi 1990 iar proiectele trebuie s─â urm─âreasc─â reducerea consumului de agent termic ╚Öi, în final, a polu─ârii urbane.

Bugetele pentru aceste prime apeluri de proiecte pe POR sunt de 807,78 milioane euro pentru drumuri jude┼úene, respectiv de 447,75 milioane euro pentru cre╚Öterea eficien╚Ťei energetice a cl─âdirilor reziden╚Ťiale. Ne propunem un grad de contractare între 120 ╚Öi 150%. Proiectele se depun la sediul Agen╚Ťiilor de Dezvoltare Regional─â, unde se va face ╚Öi evaluarea “, a subliniat secretarul de stat Sorin Maxim.

În ce prive╚Öte drumurile jude╚Ťene, încuraj─âm existen╚Ťa unor conexiuni mult mai lungi: Consiliile Jude╚Ťene trebuie s─â asigure trecerea cursiv─â a unui drum prin mai multe jude╚Ťe”, a ad─âugat Gabriel Friptu, director general fonduri europene în cadrul MDRAP. “Bugetul total de 807 milioane de euro este împ─âr╚Ťit în aloc─âri regionale. Bugetul unui proiect poate fi între 1 milion ╚Öi 50 de milioane de euro. Pentru Regiunea Bucure╚Öti-Ilfov cofinan╚Ťarea public─â este de 20%, fa╚Ť─â de 15% pentru celelalte regiuni, dar contribu╚Ťia beneficiarilor r─âmâne peste tot de 2%. Proiectele vor putea fi depuse dup─â dou─â luni de la lansare, începând cu 16 mai, timp de 6 luni, pân─â la închiderea apelului – cu men╚Ťiune c─â, dac─â bugetul alocat va fi dep─â╚Öit cu peste 50%, apelul poate fi suspendat mai repede. Majoritatea consiliilor jude╚Ťene au deja studiile de fezabilitate f─âcute iar în aceste 2 luni pot îmbun─ât─â╚Ťi calitatea proiectelor. Pentru cl─âdirile reziden╚Ťiale, încuraj─âm prim─âriile din mediul urban s─â aib─â o abordare integrat─â: s─â identifice zonele prioritare în func╚Ťie de emisiile de CO2 ╚Öi de zonele unde re╚Ťeaua de distribu╚Ťie a energiei termice este reabilitat─â – deci s─â-╚Öi coreleze investi╚Ťiile. A╚Öa cum am spus, rata de cofinan╚Ťare pentru Regiunea Bucure╚Öti-Ilfov este diferit─â de celelalte regiuni, dar contribu╚Ťia beneficiarilor r─âmâne aceea╚Öi peste tot”, a precizat directorul general Gabriel Friptu.

Bugetul minim al unui proiect de cre╚Ötere a eficien╚Ťei energetice la o cl─âdire reziden╚Ťial─â este de 100.000 de euro, iar cel maxim de 5 milioane euro. Un proiect poate cuprinde cel mult 10 blocuri de locuin╚Ťe cu minim 2 niveluri (P+2). Autorit─â╚Ťile publice în parteneriat cu asocia╚Ťiile de proprietari pot alege s─â se grupeze pe cartiere.

Ghidurile finale pentru cele dou─â Priorit─â╚Ťi 6.1 ┼či 3.1.A sunt disponibile pe site-ul programului. Cererile de finan┼úare se pot depune dup─â data de 16 mai la sediul Agen╚Ťiilor pentru Dezvoltare Regional─â, timp de 6 luni, pân─â la închiderea apelului. Cererea se va depune într-un singur exemplar, în format tip─ârit, original, într-un singur colet sigilat. În colet va fi inclus ╚Öi un CD cu cererea de finan╚Ťare ╚Öi anexele acesteia, scanate, în format PDF. Imediat ce aplica╚Ťia electronic─â MySMIS va fi opera╚Ťional─â, MDRAP va publica un anun╚Ť pe site-ul programului, va întrerupe depunerea cererilor de finan╚Ťare ╚Öi va introduce noul sistem electronic de depunere a cererilor.

ANEXA: POR 2014-2020 - apeluri de proiecte 6.1-Drumuri jude╚Ťene ┼či 3.1.A-Cre╚Öterea eficien╚Ťei energetice în cl─âdirile reziden╚Ťiale: informa╚Ťii detaliate