POR 2014-2020: fonduri europene pentru achizitia de ambulante noi

Marti, 4 Septembrie 2018

În perioada 09.07.2018 - 31.08.2018, a fost deschis apelul POR/2018/8/8.1/8.2/1 dedicat achizi┼úion─ârii ambulan┼úelor ┼či echipamentelor aferente acestora, în vederea cre┼čterii capacit─â┼úii de reac┼úie ┼či r─âspuns în cazul situa┼úiilor de urgen┼ú─â ┼či dezastrelor colective.  Aceste echipamente vor permite evaluarea, primul-ajutor calificat, acordarea asisten╚Ťei medicale ╚Öi transportul pacien╚Ťilor atât prin modernizarea infrastructurii existente a sistemului integrat de urgen╚Ť─â, cât ╚Öi prin dezvoltarea de noi structuri în cadrul acestuia. La sfâr┼čitul lunii august 2018, au fost depuse cele 7 proiecte regionale, apelul fiind destinat regiunilor mai pu┼úin dezvoltate (regiunea Bucure┼čti-Ilfov nu este eligibil─â în cadrul Axei  Prioritare 8).

Astfel, au fost depuse proiecte cu o valoare nerambursabil─â (fonduri europene ╚Öi buget de stat) de 391.232.199 lei pentru achizi╚Ťionarea urm─âtoarelor tipuri de ambulan╚Ťe, distribuite în cele ╚Öapte regiuni eligibile (Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Nord-Est, Centru):

  • ambulan╚Ťe de tip A 2;
  • ambulan╚Ťe de tip B 4 x2;
  • ambulan╚Ťe de tip B 4 x 4;
  • ambulan╚Ťe de tip C pentru transportul nou-n─âscu╚Ťilor în stare critic─â;
  • ambulan╚Ťe specializate pentru pacien╚Ťii cu risc biologic;
  • ambulan╚Ťe pentru transport victime multiple;
  • posturi medicale avansate;
  • unit─â╚Ťi de suport pentru accidente colective;
  • ambulan╚Ťe pentru acces în zone foarte greu accesibile.

Beneficiarii eligibili ai acestui apel sunt parteneriatele formate din Inspectoratul General pentru Situa┼úii de Urgen┼ú─â (IGSU), în calitate de lider de parteneriat, ┼či inspectoratele jude╚Ťene pentru situa╚Ťii de urgen╚Ť─â (ISU) din fiecare regiune. 

Serviciile de Ambulan╚Ť─â Jude╚Ťene (SAJ-urile), autorit─â╚Ťile administra╚Ťiei publice locale (consiliile jude╚Ťene ┼či consiliile locale), institu╚Ťiile publice cu atribu╚Ťii în domeniul c─âut─ârii-salv─ârii de persoane în zone montane, greu accesibile, al─âturi de ISU ┼či IGSU, sunt beneficiari direc╚Ťi ai achizi╚Ťiilor acestor echipamente.

Grupul ╚Ťint─â al acestor proiecte este reprezentat de popula┼úia care va beneficia de servicii medicale ┼či echipamente care vor permite cre╚Öterea capacit─â╚Ťii de r─âspuns în situa╚Ťii de urgen╚Ť─â, inclusiv în cazul accidentelor cu victime multiple, ┼či vor cre╚Öte eficien╚Ťa ╚Öi calitatea serviciilor medicale de urgen╚Ť─â ╚Öi a celor de prim-ajutor calificat.

Acest apel de proiecte este organizat în cadrul Axei Prioritare 8 – „Dezvoltarea infrastructurii de s─ân─âtate ┼či sociale”, prioritatea de investi╚Ťii 8.1. – „Investi┼úiile în infrastructurile sanitare ┼či sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel na┼úional, regional ┼či local, reducând inegalit─â┼úile în ceea ce prive┼čte starea de s─ân─âtate ┼či promovând incluziunea social─â prin îmbun─ât─â┼úirea accesului la serviciile sociale, culturale ╚Öi de recreere, precum ╚Öi trecerea de la serviciile institu╚Ťionale la serviciile prestate de colectivit─â╚Ťile locale”.

În cadrul acestei axe, se finan┼úeaz─â, prin apeluri separate, proiecte dedicate serviciilor de s─ân─âtate ┼či proiecte de infrastructur─â pentru servicii sociale.

Pentru apelurile de proiectele dedicate Obiectivului Specific 8.2 „Îmbun─ât─â╚Ťirea calit─â╚Ťii ┼či a eficien╚Ťei îngrijirii medicale de urgen╚Ť─â”, au fost alocate 160.906.014 euro (FEDR ┼či bugetul de stat), din care 94.906.014 euro reprezint─â suma pentru apelul dedicat ambulan┼úelor.

* * *

Programul Opera╚Ťional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre programele opera╚Ťionale din genera╚Ťia 2014-2020 implementate în România, cofinan╚Ťate din fondurile europene structurale ╚Öi de investi╚Ťii ┼či gestionate de MDRAP, în calitate de Autoritate de Management.
POR 2014–2020 are ca obiectiv general cre┼čterea competitivit─â┼úii economice ┼či îmbun─ât─â┼úirea condi┼úiilor de via┼ú─â ale comunit─â┼úilor locale ┼či regionale, prin sprijinirea dezvolt─ârii mediului de afaceri, infrastructurii ┼či serviciilor, pentru dezvoltarea durabil─â a regiunilor, astfel încât acestea s─â-┼či poat─â gestiona în mod eficient resursele ┼či s─â-┼či valorifice poten┼úialul de inovare ┼či de asimilare a progresului tehnologic.