PNDL, principalul program de investitii in dezvoltarea locala

Miercuri, 19 Iulie 2017

I Prezentare I Foto I

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra┼úiei Publice ┼či Fondurilor Europene (MDRAPFE) începe implementarea etapei a doua a Programului Na┼úional de Dezvoltare Local─â (PNDL), prin care vor primi finan┼úare toate proiectele eligibile ale administra┼úiilor publice locale.

Astfel, a fost încheiat─â analiza de specialitate cu privire la aloc─ârile de fonduri din cadrul programului ┼či au fost semnate toate ordinele de finan┼úare pentru jude┼úele ┼ú─ârii.

PNDL reprezint─â sursa principal─â de finan┼úare pentru infrastructura local─â ┼či are la baz─â principiul conform c─âruia în fiecare localitate din ╚Ťar─â trebuie s─â fie asigurat un set minim de servicii publice (10S), în domeniile: s─ân─âtate, educa╚Ťie, ap─â – canalizare, energie termic─â ╚Öi electric─â, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultur─â, culte, locuire ╚Öi sport.

În acest sens, Programul Na┼úional de Dezvoltare Local─â stabile┼čte cadrul legal pentru implementarea unor proiecte de importan┼ú─â na┼úional─â, care sus┼úin dezvoltarea echilibrat─â a ┼ú─ârii, fiind structurat pe trei componente: modernizarea satului românesc, regenerarea urban─â a municipiilor ┼či ora┼čelor, respectiv infrastructura la nivel jude┼úean.

Cea de-a doua etap─â a programului finan╚Ťeaz─â 9.500 de obiective de investi╚Ťii, dintre care 2.500 de cre╚Öe ╚Öi gr─âdini╚Ťe, 2.000 de ╚Öcoli ╚Öi 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investi╚Ťii sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament.

Criteriile de acordare a finan╚Ť─ârii sunt transparente, clare, ┼čtiin┼úifice ╚Öi f─âr─â nicio conota╚Ťie politic─â, în acord cu nevoile ┼či solicit─ârile autorit─â┼úilor publice locale, în vederea moderniz─ârii României.

Programul func╚Ťioneaz─â ca un adev─ârat parteneriat între nivelul central ╚Öi local al administra╚Ťiei publice: unit─â╚Ťile administrativ-teritoriale au f─âcut propuneri de proiecte în baza propriilor analize, pentru a acoperi nevoile locale de investi╚Ťii, iar ministerul a realizat prioritizarea lor, dup─â mecanismul stabilit în legisla╚Ťia aplicabil─â. Este un parteneriat corect, transparent ╚Öi în folosul cet─â╚Ťenilor întregii ╚Ť─âri”, afirm─â viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra┼úiei publice ┼či fondurilor europene.

Fundamentul PNDL 2 l-a reprezentat analiza intern─â de specialitate bazat─â pe principiile de prioritizare recomandate de studiul B─âncii Mondiale ┼či criteriile de prioritizare stabilite prin HG nr. 624/2015.

Lista beneficiarilor este disponibil─â pe site-ul ministerului.