Peste 35 milioane lei pentru reabilitarea iazului contaminat Batal, din Targu-Mures

Joi, 28 Septembrie 2017

Doamna Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene, a semnat contractul de finan╚Ťare pentru fazarea proiectului Reabilitarea sitului poluat istoric Iaz Batal 30 ha – Târgu Mure╚Ö.

Proiectul are ca scop reabilitarea sitului poluat istoric Iaz Batal pentru diminuarea riscului existent asupra s─ân─ât─â╚Ťii oamenilor ╚Öi a mediului ambient, cauzat de activit─â╚Ťile industriale desf─â╚Öurate aici în trecut. De asemenea, investi╚Ťiile vizeaz─â ╚Öi redarea în circuitul economic a suprafe╚Ťei respective, având în vedere c─â iazul se încadreaz─â, din punct de vedere al profilului de activitate, la categoria depozite de de╚Öeuri periculoase.

Valoarea total─â aferent─â fazei a doua a proiectului este de aproximativ 35 milioane lei, aceasta urmând s─â fie finalizat─â la data de 31 decembrie 2020.

Concret, vor fi finan╚Ťate lucr─âri complexe de investi╚Ťii, ce vor conduce la eliminarea riscului de contaminare pentru utilizatorii sitului, reducerea fluxului de substan╚Ťe anorganice în apa subteran─â, protejarea controlat─â a apelor de suprafa╚Ť─â ╚Ö.a.

Beneficiarii proiectului sunt cei 15.000 de localnici - reziden╚Ťi în municipiul Târgu–Mure╚Ö sau în comunele Criste╚Öti ╚Öi Nazna, aflate în imediata apropiere.

Informa╚Ťii suplimentare:

Situl poluat istoric Iaz Batal este situat pe malul drept al râului Mure╚Ö, ocup─â o suprafa╚Ť─â de 30 ha ╚Öi se afl─â la aproximativ 4 km în aval de municipiul Tîrgu – Mure╚Ö (centru), în dreptul platformei de îngr─â╚Ö─âminte chimice a SC AZOMURE╚ś SA. Implementarea proiectului de reabilitare a sa a început în perioada de programare 2007-2013, la nivelul ora╚Öului Tîrgu-Mure╚Ö, ╚Öi se va finaliza prin Programul Opera╚Ťional Infrastructur─â Mare 2014-2020, asigurând astfel materializarea angajamentelor asumate de România prin Tratatul de Aderare, inclusiv îndeplinirea îndatoririlor în ceea ce prive╚Öte atingerea obiectivelor de reabilitare a siturilor contaminate, precum ╚Öi a celor stabilite prin documentele strategice la nivel na╚Ťional ╚Öi european.