Peste 1,4 miliarde de lei pentru inregistrarea sistematica a 660 de sate si comune

Miercuri, 26 Septembrie 2018

I Galerie foto I Prezentare I

Viceprim-ministrul Paul St─ânescu, ministrul dezvolt─ârii regionale ┼či administra┼úiei publice, a sus┼úinut ast─âzi, 26 septembrie, o conferin┼ú─â de pres─â în cadrul c─âreia a semnat un contract de finan┼úare pentru înregistrarea propriet─â┼úilor din zonele rurale ale României.

„Proiectul pe care îl semn─âm se încadreaz─â în categoria proiectelor majore, asumate prin Programul de Guvernare ╚Öi este finan┼úat din fonduri europene, prin Programul Opera┼úional Regional 2014-2020 (Axa prioritar─â 11 – Extinderea geografic─â a sistemului de înregistrare a propriet─â┼úilor în cadastru ┼či cartea funciar─â, Prioritatea de investi╚Ťii 11.1 – Consolidarea capacit─â╚Ťii institu╚Ťionale ╚Öi o administra╚Ťie public─â eficient─â)”, a precizat viceprim-ministrul Paul St─ânescu.

Obiectivul acestui proiect îl reprezint─â înregistrarea sistematic─â a 5,758 milioane de hectare de teren, cu sau f─âr─â construc┼úii, din 660 de unit─â┼úi administrativ-teritoriale rurale, situate în cele 7 regiuni mai pu┼úin dezvoltate ale României (regiunea de dezvoltare Bucure┼čti-Ilfov nefiind eligibil─â). Termenul de finalizare a acestor lucr─âri este anul 2023.

Implementarea proiectului în cele 7 regiuni este determinat─â de caracteristicile acestora, ca zone rurale, expuse din punct de vedere social, precum ┼či de importan┼úa lor pentru proiectele de infrastructur─â, de dezvoltare social─â, de mediu etc.

Valoarea total─â a proiectului este de peste 1,4 miliarde de lei, respectiv 312.891.155 euro, din care 265.957.482 euro reprezint─â fonduri externe nerambursabile de la Uniunea European─â, iar 47.933.673 euro, cofinan╚Ťare na╚Ťional─â de la bugetul de stat.

Obiectivele urm─ârite prin proiect sunt asigurarea securit─â┼úii juridice ┼či transparen┼úa drepturilor reale referitoare la propriet─â┼úile rurale din zonele ┼úint─â (inclusiv propriet─â┼úile statului), care vor fi înregistrate în Sistemul integrat de cadastru ┼či carte funciar─â, gestionat de Agen┼úia Na┼úional─â de Cadastru ┼či Publicitate Imobiliar─â (ANCPI).

Proiectul este în acord cu Programul na┼úional de cadastru ┼či carte funciar─â (PNCCF) reglementat de Legea nr. 7/1996 ┼či instituit prin HG nr. 294/2015, precum ╚Öi cu Strategia Na┼úional─â de Dezvoltare Durabil─â a României 2013-2020-2030.

Dup─â cum ┼čti┼úi, sistemul cadastral constituie una dintre bazele de date spa┼úiale centrale ale oric─ârui stat. Prin crearea unui sistem cadastral sigur ┼či fiabil pentru înregistrarea propriet─â┼úilor din zonele vizate de proiect, toate imobilele vor avea o referin┼ú─â spa┼úial─â unic─â pe harta cadastral─â ┼či nu vor mai exista suprapuneri ale acestora. Practic, vom avea date cadastrale complete pentru aceste zone ┼či o imagine de ansamblu cu privire la drepturile de proprietate la nivel na┼úional. Totodat─â, tranzac┼úiile pe pia┼úa imobiliar─â vor deveni mai eficiente ┼či transparente, vom stimula consolidarea terenurilor agricole, atragerea unor noi investi┼úii în infrastructur─â ┼či posibilitatea utiliz─ârii la scar─â mai larg─â ┼či mai eficient─â a fondurilor europene în România. Astfel, prin finan╚Ťarea Programului na┼úional de cadastru ┼či carte funciar─â din veniturile proprii ale ANCPI ╚Öi fonduri externe nerambursabile ┼či prin proiectul pentru care semn─âm azi contractul de finan┼úare, se va asigura finalizarea înregistr─ârii gratuite a tuturor imobilelor din România ┼či, astfel, vom duce la îndeplinire una dintre ┼úintele asumate prin Programul de Guvernare, ┼či anume cre╚Öterea procentului de propriet─â╚Ťi cadastrate”, a declarat viceprim-ministrul Paul St─ânescu.

La eveniment au mai participat Radu Codru┼ú ┼×tef─ânescu (pre┼čedintele ANCPI) ┼či reprezentan┼úii Agen┼úiilor de Dezvoltare Regional─â.