Pentru o administratie performanta: cooperare Romania-Franta pentru infiintarea Institutului National de Administratie (INA)

Luni, 16 Mai 2016

I GALERIE FOTO I

Reprezentan╚Ťi ai conducerii Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP), ai Cancelariei Primului-ministru ┼či ai Agen╚Ťiei Na╚Ťionale a Func╚Ťionarilor Publici (ANFP) s-au întâlnit la Bucure┼čti, pe data de 11 mai, cu o delega╚Ťie a ┼×colii Na┼úionale de Administra┼úie (ENA) din Fran┼úa ╚Öi reprezentan╚Ťi ai Serviciului pentru cooperare ┼či ac┼úiune cultural─â al Ambasadei Republicii Franceze la Bucure┼čti.

Creat─â de generalul Charles de Gaulle, pre╚Öedinte al Republicii Franceze, în octombrie 1945, ╚ścoala Na╚Ťional─â de Administra╚Ťie francez─â are ca obiective fundamentale democratizarea accesului la înalte func╚Ťii publice ╚Öi profesionalizarea func╚Ťionarilor. Misiunea ENA include instruirea ╚Öi recrutarea ini╚Ťial─â a înal╚Ťilor func╚Ťionari francezi ╚Öi str─âini, formarea continu─â ╚Öi dezvoltarea profesional─â a func╚Ťionarilor francezi ╚Öi str─âini, rela╚Ťii europene ╚Öi interna╚Ťionale în domeniile guvernan╚Ťei ╚Öi administra╚Ťiei publice, formarea în probleme europene ╚Öi preg─âtirea pentru examenele de admitere în institu╚Ťiile europene.

Tema supus─â dezbaterii, la întâlnirea cu delega╚Ťia francez─â, a fost înfiin╚Ťarea Institutului Na╚Ťional de Administra╚Ťie din România (INA), ca structur─â de formare profesional─â continu─â a corpului func╚Ťionarilor publici, la rolul, atribu╚Ťiile ╚Öi mandatul acestuia, la nivelul de coordonare/subordonare, grupuri-╚Ťint─â ╚Öi parteneriate, ca ┼či la modalit─â╚Ťile de fructificare a expertizei franceze în domeniul form─ârii profesionale a func╚Ťionarilor. Astfel, INA va coordona centrele teritoriale de formare continu─â pentru administra╚Ťia public─â ╚Öi va colabora cu acestea pentru derularea programelor de formare ┼či perfec┼úionare, în parteneriat cu universit─â╚Ťi.

Întâlnirea a fost coordonat─â de doamna Sirma Caraman, Secretar de Stat în cadrul MDRAP, ╚Öi s-a bucurat de participarea domnului Victor Giosan - Consilier de Stat la Cancelaria Primului-ministru, a domnului Cristian Bitea - Vicepresedinte al Agen╚Ťiei Na╚Ťionale a Func╚Ťionarilor Publici, directori ╚Öi directori generali din MDRAP - Autoritatea de Management a Programului Opera╚Ťional Capacitate Administrativ─â (AM POCA) ╚Öi Direc┼úia General─â Administra┼úie Public─â.

MDRAP a elaborat un Proiect de Lege privind înfiin┼úarea ┼či organizarea Institutului Na┼úional pentru Administra┼úie ╚Öi l-a lansat în consultare public─â pe data de 22 aprilie 2016; sugestiile, observa╚Ťiile ╚Öi propunerile pe marginea acestui proiect pot fi transmise pân─â vineri, 21 mai 2016.

Suntem interesa╚Ťi de o colaborare punctual─â cu ┼×coala Na┼úional─â de Administra┼úie francez─â pentru expertiza de specialitate privind formarea profesional─â a func╚Ťionarilor. Ne dorim ca INA s─â beneficieze de experien╚Ťa partenerilor francezi ╚Öi s─â devin─â principalul promotor al profesionalismului în formarea personalului din administra╚Ťia public─â. Un corp de func╚Ťionari publici competen╚Ťi determin─â o administra╚Ťie performant─â, bazându-se pe motto-ul “Competen╚Ťa profesioni╚Ötilor genereaz─â profesionalismul puterii”, a declarat doamna Secretar de Stat Sirma Caraman la finalul întâlnirii.