Patru proiecte mari de infrastructura aprobate in cadrul Programului Operational Comun Romania-Ucraina 2014-2020

Luni, 19 Noiembrie 2018

Comisia European─â a aprobat patru proiecte mari de infrastructur─â propuse pentru finan╚Ťare prin Programul Opera╚Ťional Comun România-Ucraina 2014-2020. Valoarea total─â a acestora este de 21,2 milioane de euro, din care 17,5 milioane de euro reprezint─â contribu╚Ťia Uniunii Europene.

Ca urmare a îndeplinirii tuturor condi╚Ťiilor, Comisia European─â a aprobat urm─âtoarele patru proiecte:

  • Lista principal─â:

1. Îmbun─ât─â┼úirea siguran┼úei popula┼úiei prin managementul situa┼úiilor de urgen┼ú─â;

2. Dun─ârea - râu curat;

3. Cooperare regional─â pentru prevenirea ╚Öi lupta împotriva infrac╚Ťionalit─â╚Ťii transfrontaliere.

  • Lista de rezerv─â:

1. Infrastructur─â transfrontalier─â de s─ân─âtate.

Având în vedere alocarea financiar─â limitat─â aferent─â proiectelor mari de infrastructur─â de la nivelul programului opera╚Ťional, proiectul rezerv─â va putea fi contractat condi╚Ťionat de respingerea de c─âtre Comisia European─â a unui al patrulea proiect de pe lista principal─â. Pân─â în prezent, Comisia European─â nu a transmis Autorit─â╚Ťii de Management decizia cu privire la proiectul men╚Ťionat.

Proiectul "Îmbun─ât─â╚Ťirea siguran┼úei popula┼úiei prin managementul situa┼úiilor de urgen┼ú─â" continu─â activit─â╚Ťile finan╚Ťate prin programul trilateral România-Ucraina-Republica Moldova ╚Öi const─â în: modernizarea Serviciului de Stat pentru Situa╚Ťiile de Urgen╚Ť─â din Cern─âu╚Ťi, construirea unui poligon de training pentru situa╚Ťii de urgen╚Ť─â la Suceava, modernizarea unui centru de training în Ivano-Frankivsk (Ucraina) ╚Öi construirea unei piste de aterizare pentru elicoptere la Suceava.

Activit─â╚Ťile proiectelor vor fi realizate în termen de 36 de luni de la data semn─ârii contractelor de finan╚Ťare.

***

Programul Opera╚Ťional Comun România-Ucraina 2014-2020 este finan╚Ťat de Uniunea European─â prin intermediul Instrumentului European de Vecin─âtate. Programul se adreseaz─â zonei aflate la frontiera dintre România ┼či Ucraina ┼či va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecin─âtate: evolu┼úia c─âtre o regiune de prosperitate ┼či bun─â vecin─âtate, realizat─â prin ac┼úiuni de cooperare transfrontalier─â în beneficiul statelor membre ┼či nemembre ale UE, care se învecineaz─â.

Toate informa╚Ťiile privind Programul Opera╚Ťional Comun România-Ucraina 2014-2020, apelurile de proiecte lansate ╚Öi informa╚Ťiile utile celor interesa╚Ťi de finan╚Ťare sunt disponibile pe site-ul dedicat programului.