Open Data: MDRAP pe primul loc la publicarea datelor deschise

Joi, 31 Mai 2018

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP) se situeaz─â pe primul loc, ca num─âr de seturi de date publicate, în rândul institu╚Ťiilor care public─â seturi de date deschise în portalul, gestionat de Secretariatul General al Guvernului.

Astfel, pân─â la sfâr╚Öitul lunii mai a.c., MDRAP a publicat 224 de seturi de date deschise, iar institu╚Ťiile aflate în subordinea/sub autoritatea/în colaborare cu MDRAP au publicat 97 de astfel de seturi, rezultând, astfel, un total de 321 de seturi de date deschise.

Portalul realizat ╚Öi gestionat de Guvernul României, cu scopul de a aplica ini╚Ťiativa european─â Open Data, pune la dispozi╚Ťia publicului un centralizator de date accesibile, reutilizabile si redistribuibile in mod liber, f─âr─â a ╚Ťine cont de restric╚Ťii de tipul drepturi de autor (copyright), patente sau alte mecanisme de control (Open Data).

Obiectivele principale ale portalului sunt: consolidarea actului de guvernare ┼či dialogul cu cet─â┼úenii. MDRAP ╚Öi institu╚Ťiile aflate în subordinea/sub autoritatea/în colaborare cu MDRAP sunt parteneri activi în domeniul OGP, în ceea ce prive╚Öte publicarea datelor deschise, seturile fiind actualizate periodic, conform termenelor asumate.

Informa╚Ťii suplimentare

Guvernarea Deschis─â este unul dintre obiectivele majore ale României, ce decurg din prevederile constitu╚Ťionale, din legisla╚Ťia intern─â ╚Öi din calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene.

În luna septembrie 2011, Guvernul României a aderat la ini╚Ťiativa multilateral─â Parteneriatul pentru o Guvernare Deschis─â (Open Government Partnership-OGP). OGP vizeaz─â angajarea guvernelor în promovarea transparen╚Ťei, combaterea corup╚Ťiei ╚Öi utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare ╚Öi dialogul cu cet─â╚Ťenii, în special prin elaborarea ╚Öi implementarea de politici în domeniul datelor deschise, iar cet─â╚Ťenii au posibilitatea de a avea un mai mare acces la informa╚Ťii ╚Öi sunt încuraja╚Ťi s─â participe la luarea deciziilor (consult─âri publice, propuneri, ini╚Ťiative etc.)

Datele deschise reprezint─â o component─â important─â a Parteneriatului pentru o Guvernare Deschis─â - un acord interna┼úional prin care guvernele statelor se angajeaz─â s─â sus╚Ťin─â ╚Öi s─â promoveze transparen┼úa, s─â combat─â corup┼úia, s─â utilizeze tehnologii noi – ╚Öi sunt date puse la dispozi╚Ťia cet─â╚Ťenilor de c─âtre autorit─â╚Ťile publice ce pot fi utilizate în mod liber, procesate, reutilizate ╚Öi redistribuite de orice persoan─â sau organiza╚Ťie interesat─â.