MDRAP si OAR: declaratie comuna pentru dezvoltarea unei politici publice nationale de arhitectura

Miercuri, 12 Iunie 2019

Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvolt─ârii regionale ┼či administra┼úiei publice, ┼či Alexandru G─âvozdea, pre╚Öedintele Ordinului Arhitec╚Ťilor din România, au semnat ast─âzi, 12 iunie 2019, declara╚Ťia comun─â a Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP) ╚Öi Ordinului Arhitec╚Ťilor din România (OAR), privind dezvoltarea unei politici publice na╚Ťionale de arhitectur─â.

Evenimentul a avut loc cu ocazia desf─â┼čur─ârii, la Bucure┼čti, a Conferin╚Ťei Europene pentru Politici Arhitecturale „Future Shapers” (ECAP), g─âzduit─â în premier─â de România în calitate de ┼úar─â care de╚Ťine Pre╚Öedin╚Ťia Consiliului Uniunii Europene.

Suntem martorii unui moment important, când speciali╚Öti din toat─â Europa au dezb─âtut rolul, instrumentele ╚Öi rezultatele unor politici publice în domeniul arhitecturii, contribuind, astfel, la o abordare unitar─â a acestor problematici. O arhitectur─â durabil─â ┼či un design urban de calitate înseamn─â localit─â┼úi competitive ┼či atractive, investi┼úii ┼či turism, iar toate acestea se reflect─â în cre┼čterea calit─â┼úii vie┼úii oamenilor”, a precizat viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu.

Evenimentul, organizat de MDRAP ╚Öi OAR, a reunit exper╚Ťi europeni din domeniul arhitecturii, reprezentan╚Ťi ai autorit─â╚Ťilor publice centrale ╚Öi arhitec╚Ťi ╚Öefi din administra┼úia public─â, care au abordat subiecte de actualitate privind impactul politicilor de arhitectur─â la nivel european (locuirea, calitatea spa╚Ťiului public, eficien╚Ťa energetic─â a cl─âdirilor, prezervarea patrimoniului cultural etc.) ╚Öi au prezentat exemple de bun─â practic─â din mai multe ╚Ť─âri europene.

Valorile pe care le promoveaz─â conferin╚Ťa de ast─âzi sunt ╚Öi valorile asumate de ministerul nostru în calitate de autoritate na╚Ťional─â competent─â în domeniile arhitectur─â, amenajarea teritoriului, urbanism ╚Öi construc┼úii. Din aceast─â pozi╚Ťie, ne propunem s─â asigur─âm, prin politici publice specifice, o arhitectur─â de cea mai bun─â calitate ╚Öi un mediu construit sigur, durabil ╚Öi atractiv”, a subliniat ┼či Ciprian Ro┼čca, secretar de stat în MDRAP.

La rândul s─âu, Alexandru G─âvozdea, pre╚Öedintele Ordinului Arhitec╚Ťilor din România, a afirmat: “Pentru c─â împ─ârt─â╚Öim responsabilitatea comun─â privind mediul construit în care tr─âim (╚Öi petrecem în medie 90% din timp în cl─âdiri), definirea unei politici publice este pasul logic de f─âcut. Dar trebuie s─â fim con╚Ötien╚Ťi c─â politicile publice bune pentru arhitectur─â necesit─â o asumare puternic─â, pe termen lung, a mediului politic, care s─â recunoasc─â ╚Öi s─â asigure implementarea mecanismelor complexe necesare pentru a utiliza politicile publice.”

Conferin╚Ťa de ast─âzi a fost cofinan╚Ťat─â din timbrul de arhitectur─â, un fond dedicat promov─ârii culturii mediului construit în societate.

Red─âm mai jos textul integral al Declara┼úiei comune pentru dezvoltarea unei politici publice na╚Ťionale de arhitectur─â:

Exercitarea la un nivel superior a actului administrativ ╚Öi profesional prin elaborarea ╚Öi utilizarea de politici publice urm─âre╚Öte ╚Ťinte de durat─â, în beneficiul general al societ─â╚Ťii. Politicile publice asigur─â coordonarea între domenii ╚Öi fundamenteaz─â bune practici, reu╚Öind în acela╚Öi timp s─â comunice public scopurile asumate.

În ceea ce prive╚Öte arhitectura, acestea asigur─â un cadru de asumare a unor decizii ╚Öi a procesului pentru ob╚Ťinerea unui rezultat mai bun pentru mediul construit, din punctul de vedere al calit─â╚Ťii ╚Öi al sustenabilit─â╚Ťii. Ele sunt la fel de utile pentru zona public─â legislativ─â ╚Öi executiv─â, pentru arhitec╚Ťii care presteaz─â servicii specializate, cât ╚Öi pentru beneficiarii proiectelor acestora, fie ei publici sau priva╚Ťi.

Anul de╚Ťinerii de c─âtre România a Pre╚Öedin╚Ťiei Consiliului Uniunii Europene constituie un moment propice pentru a contribui la îmbun─ât─â╚Ťirea calit─â╚Ťii vie╚Ťii din România. O confirmare este ╚Öi organizarea Conferin╚Ťei Europene pentru Politici Arhitecturale – Future Shapers, care aduce la Bucure╚Öti exemple de bune practici, experien╚Ťe din alte ╚Ť─âri ╚Öi modele pentru abordarea aspectelor vie╚Ťii comune la care contribuie arhitec╚Ťii ╚Öi arhitectura.

Angajamentul comun luat de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Ordinul Arhitec╚Ťilor din România, în continuarea bunei colabor─âri institu╚Ťionale avute permanent pân─â în prezent, se va manifesta în viitor prin dezvoltarea unei politici publice na╚Ťionale de arhitectur─â, în vederea cre╚Öterii calit─â╚Ťii mediului construit, România al─âturându-se astfel ╚Ť─ârilor care sunt mândre s─â foloseasc─â acest deziderat la nivel de politic─â public─â, în linie cu obiectivele asumate de comunitatea european─â.

Conferin╚Ťa European─â pentru Politici Arhitecturale „Future Shapers” precede Reuniunea informal─â a mini╚Ötrilor europeni responsabili cu dezvoltarea urban─â, care va avea loc vineri, 14 iunie 2019, la Palatul Parlamentului. În cadrul Reuniunii de vineri vor fi lansate dou─â noi parteneriate ale Agendei Urbane a Uniunii Europene, direct legate de politicile publice în domeniul arhitecturii:

  • Parteneriatul pentru Cultur─â ╚Öi Patrimoniu Cultural,
  • Parteneriatul pentru Siguran╚Ť─â în Spa╚Ťiul Public.

Informa╚Ťii suplimentare

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra╚Ťiei Publice este autoritatea administra╚Ťiei publice centrale în domeniul urbanismului, arhitecturii ╚Öi construc╚Ťiilor, având, în aceast─â calitate, atribu╚Ťii referitoare atât la asigurarea cadrului strategic, de politici publice ╚Öi de reglementare, cât ╚Öi de diseminare a bunelor practici ╚Öi de formator de opinie. În cadrul programului PRES RO2019, MDRAP organizeaz─â o serie de evenimente ╚Öi întâlniri ale exper╚Ťilor, directorilor generali ╚Öi mini╚Ötrilor responsabili cu problematica urban─â ╚Öi teritorial─â.

Ordinul Arhitec╚Ťilor din România este organiza╚Ťia profesional─â de interes public, definit─â prin Legea 184/2001 privind organizarea ╚Öi exercitarea profesiei de arhitect care are atribu╚Ťii privind reglementarea profesiei, dar ╚Öi dezvoltarea culturii urbane arhitecturale („Baukultur”), în sensul cre╚Öterii calit─â╚Ťii ╚Öi educa╚Ťiei locuitorilor cu privire la calitatea arhitecturii ╚Öi urbanismului. MDRAP este ministerul de resort al OAR, fiind esen╚Ťial─â cre╚Öterea nivelului de colaborare între cele dou─â p─âr╚Ťi în vederea atingerii interesului comun ╚Öi sus╚Ťinerii activit─â╚Ťii MDRAP.

Seria de conferin╚Ťe europene dedicate politicilor arhitecturale reprezint─â un eveniment itinerant informal, g─âzduit din anul 2000 în diferite ╚Ť─âri care de╚Ťin Pre╚Öedin╚Ťia Consiliului UE ╚Öi are ca scop impulsionarea politicilor de arhitectur─â ╚Öi schimbul de experien╚Ť─â între statele europene. Edi╚Ťia de anul acesta de la Bucure╚Öti s-a desf─â╚Öurat sub titlul „Future Shapers” ╚Öi a subliniat rolul activ al factorilor de decizie, al arhitec╚Ťilor ╚Öefi, al comunit─â╚Ťii profesionale, al mediului de afaceri ╚Öi al societ─â╚Ťii civile în modelarea politicilor arhitecturale viitoare ca pilon de bun─âstare social─â.