MDRAP finanteaza realizarea documentatiei de urbanism pentru cetatile dacice din Muntii Orastiei incluse in Patrimoniul UNESCO

Vineri, 19 Aprilie 2019

Secretarul de stat Virgil-Alin Chiril─â a participat, în perioada 18 - 19 aprilie 2019, la ┼čedin┼úa festiv─â care a avut loc la Consiliul Jude┼úean Hunedoara, cu tema „Cet─â┼úile dacice din Mun┼úii Or─â┼čtiei, 20 de ani de la recunoa┼čterea UNESCO“. Evenimentul, organizat din ini╚Ťiativa Comisiei permanente comune a Camerei Deputa┼úilor ┼či Senatului pentru rela┼úia cu UNESCO, a marcat ╚Öi Ziua Interna┼úional─â a Siturilor ┼či Monumentelor, care se s─ârb─âtore┼čte în fiecare an pe 18 aprilie.

Protejarea patrimoniului cultural reprezint─â o preocupare prioritar─â a Guvernului României, iar Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice, în conformitate cu prevederile legale în vigoare ╚Öi ╚Ťinând cont de solicit─ârile existente, va asigura finan╚Ťarea pentru elaborarea documenta╚Ťiilor de amenajarea teritoriului ╚Öi urbanism pentru zonele cu monumente înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, respectiv pentru cet─â╚Ťile dacice din Mun╚Ťii Or─â╚Ötiei“, a subliniat secretarul de stat Virgil-Alin Chiril─â.

Virgil-Alin Chiril─â ╚Öi Liviu B─âile╚Öteanu, director al Direc╚Ťiei Generale Dezvoltare Regional─â ╚Öi Infrastructur─â a MDRAP, s-au întâlnit cu primarii comunelor din jude╚Ťul Hunedoara pe raza c─ârora se afl─â cet─â╚Ťi dacice înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Bo╚Öorod, B─âni╚Ťa ╚Öi Or─â╚Ötioara de Sus, precum ╚Öi cu prestatorii de servicii care vor întocmi planurile urbanistice aferente suprafe┼úelor ocupate de cet─â┼úi.

În acest context, parlamentari ai Comisiei permanente comune a Camerei Deputa┼úilor ┼či Senatului pentru rela┼úia cu UNESCO, senatori ┼či deputa┼úi din jude┼úele Hunedoara ┼či Alba, pe raza c─ârora se afl─â cet─â┼úile, reprezentan┼úi ai institu┼úiilor na┼úionale ┼či locale care au competen┼ú─â pentru rezolvarea situa┼úiei, au semnat un acord pentru reglementarea situa┼úiei siturilor care se afl─â într-o stare avansat─â de degradare.

MDRAP va finan╚Ťa realizarea planurilor urbanistice zonale aferente suprafe╚Ťelor ocupate de cet─â╚Ťi cu aproximativ 2 milioane lei de la bugetul de stat. Discu╚Ťiile au vizat ╚Öi elaborarea unui plan de ac┼úiune, cu termene clare, care s─â asigure protejarea elementelor de patrimoniu mondial, prin adoptarea m─âsurilor necesare pentru ca aceste zone s─â fie clar delimitate ╚Öi detaliate.

Informa╚Ťii suplimentare

Organiza╚Ťia Na╚Ťiunilor Unite pentru Educa╚Ťie, ╚śtiin╚Ť─â ╚Öi Cultur─â (UNESCO) este una dintre cele 16 agen╚Ťii specializate din sistemul Organiza╚Ťiei Na╚Ťiunilor Unite (ONU), constituit─â la 16 noiembrie 1945 de c─âtre un num─âr de 20 de state care au elaborat Constitu╚Ťia acestui organism. România i s-a al─âturat la 27 iulie 1956. În prezent, UNESCO cuprinde 195 de state membre ╚Öi 10 state asociate. Sediul se afl─â în Paris, Fran╚Ťa.

Lista Patrimoniului Mondial a fost deschis─â pentru România cu înscrierea Deltei Dun─ârii (1991) ca sit natural ╚Öi a fost continuat─â apoi cu înscrierea de situri culturale: Sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993), Biserici din Moldova (1993, 2010), Mân─âstirea Hurezi (1993), Cet─â╚Ťile Dacice din Mun╚Ťii Or─â╚Ötiei (1999), Centrul Istoric Sighi╚Öoara (1999), Biserici de lemn din Maramure╚Ö (1999).