Investitii realizate de MDRAP, prin CNI, in judetul Salaj

Joi, 4 Aprilie 2019

S─âl─âjenii vor beneficia de condi┼úii moderne de tratament în cadrul Sec┼úiei Boli Infec┼úioase a Spitalului Jude┼úean de Urgen┼ú─â Zal─âu. Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvolt─ârii regionale ┼či administra┼úiei publice, a verificat, ast─âzi, 4 aprilie, stadiul lucr─ârilor la acest obiectiv, aflat în curs de reabilitare, modernizare ┼či dotare prin Compania Na┼úional─â de Investi┼úii - CNI (institu┼úie aflat─â sub autoritatea Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice).

Cl─âdirea a fost dat─â în exploatare în anul 1912 ┼či este declarat─â monument istoric arhitectural de interes local. „Era imperios necesar s─â intervenim pentru modernizarea acestui pavilion ┼či pentru punerea lui în func┼úiune cât mai repede! În plus, o problem─â major─â era legat─â de nerespectarea normelor ╚Öi legisla╚Ťiei sanitare în vigoare, precum ╚Öi a prevederilor legate de organizarea spa╚Ťial-func╚Ťional─â a sec╚Ťiei; practic, nu erau respectate cerin╚Ťele privind dimensionarea saloanelor pentru pacien╚Ťi, amplasarea ╚Öi dotarea grupurilor sanitare, grupurile sanitare pentru persoanele cu dizabilit─â╚Ťi motorii etc. Dup─â interven┼úia CNI, aceste lucruri se vor rezolva, iar pacien┼úii vor putea fi trata┼úi în condi┼úii sigure ┼či decente!”, a subliniat ministrul dezvolt─ârii.

Valoarea contractului de execu┼úie este de peste 6 milioane de lei, iar, la finalizare, Sec╚Ťia de Boli Infec╚Ťioase va cuprinde:

  • 2 sectoare de spitalizare (pentru spitalizare continu─â ╚Öi spitalizare de o zi)
  • 20 de saloane (62 de paturi)
  • 1 ambulatoriu integrat
  • cabinete de consulta┼úii, servicii gospod─âre┼čti (sp─âl─âtorie, oficiu alimentar), servicii anexe pentru personal, precum ┼či spa╚Ťii sociale ╚Öi anexe pentru pacien╚Ťi, apar╚Ťin─âtori, vizitatori.

Tot ast─âzi, în prezen┼úa viceprim-ministrului Vasile-Daniel Suciu, a fost semnat un contract de finan┼úare pentru reabilitarea, modernizarea, dotarea ┼či extinderea Cinematografului Scala din municipiul Zal─âu. Proiectul este implementat de CNI, are o valoare de peste 12 milioane de lei ┼či prevede realizarea unei s─âli mari de cinema (cu 245+2 locuri pentru persoane cu dizabilit─â┼úi locomotorii), a unui planetariu digital cu 25 de locuri ┼či a unei s─âli mici de cinema 3D (cu 38+2 locuri pentru persoane cu dizabilit─â┼úi locomotorii).

Un alt obiectiv important, finalizat prin CNI, a fost inaugurat ast─âzi, de c─âtre ministrul dezvolt─ârii, în comuna Surduc din jude┼úul S─âlaj. Este vorba de o sal─â de sport cu 180 de locuri, de tip monovolum, structurat─â astfel încât parterul s─â fie dedicat sportivilor ╚Öi activit─â╚Ťilor sportive, iar etajul s─â fie dedicat tribunei pentru spectatori. Sala de sport a fost prev─âzut─â pentru practicarea mai multor discipline sportive (handbal, baschet, tenis ╚Öi volei) ┼či poate fi utilizat─â atât pentru competi╚Ťii de nivel local, cât ╚Öi jude╚Ťean. Valoarea total─â a investi┼úiei a fost de 5,2 milioane de lei.