Investitie pentru restaurarea Centrului educational si social pastoral Nifon Mitropolitul

Vineri, 23 Noiembrie 2018

Guvernul a adoptat ast─âzi, 23 noiembrie a.c., o Hot─ârâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investi╚Ťii „Centrul educa╚Ťional ╚Öi social pastoral «Nifon Mitropolitul»(Palatul Nifon)”.

Proiectul este derulat de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP), prin Compania Na╚Ťional─â de Investi╚Ťii (CNI) în cadrul „Programului na┼úional de construc┼úii de interes public sau social”, Subprogramul „Alte obiective”.

Beneficiarul - Arhiepiscopia Bucure╚Ötilor - dore┼čte ca, dup─â consolidare, restaurare ╚Öi refunc╚Ťionalizarea spa╚Ťiilor, acest monument istoric, aflat la km 0 al Municipiului Bucuresti, important─â oper─â a arhitectului Paul Gouttereau, unul din pu╚Ťinele imobile realizate în stil neoclasic, înscris în lista monumentelor istorice, s─â devin─â Centrul Educa┼úional ┼či Social Pastoral Nifon Mitropolitul, un obiectiv cu caracter public, educa╚Ťional ╚Öi social-cultural. Palatul Nifon Mitropolitul este un monument istoric construit în 1895, aflat într-o stare avansat─â de degradare si situat pe Calea Victoriei col╚Ť cu strada Doamnei.

Proiectul are o durat─â de realizare de 27 luni ╚Öi o valoare total─â de 56.684 mii lei (inclusiv TVA), din care 56.079 mii lei de la bugetul de stat ╚Öi 605 mii lei de la Arhiepiscopia Bucure╚Ötilor. Scopul acestui centru nu este unul pecuniar, ci o lucrare pastoral─â, social─â ┼či misionar─â a Bisericii în folosul societ─â┼úii române┼čti actuale.

Dup─â restaurare spa╚Ťiul va fi deschis turi╚Ötilor, dar va avea ╚Öi o zon─â destinat─â ┼či organiz─ârii de conferin┼úe, colocvii, simpozioane, seminarii, organiz─ârii de activit─â┼úi culturale pentru promovarea dialogului dintre credin┼ú─â ┼či cultur─â, spiritualitate ┼či ac┼úiune social─â, teologie ┼či ┼čtiin┼ú─â, art─â ┼či educa┼úie etc.

Aceast─â investi┼úie vine ╚Öi în întâmpinarea cre─ârii unei infrastructuri de tineri specializa╚Ťi pe meserii care a disp─ârut în ultima vreme din România, prin organizarea de cursuri, pe diverse specialit─â╚Ťi, recunoscute de Ministerul Educa╚Ťiei Na╚Ťionale ╚Öi de Ministerul Muncii ┼či Justi┼úiei Sociale, în direct─â corela╚Ťie cu mediul de afaceri care va reprezenta un partener important al programului.