Interreg Europe - rezultatele celui de-al 3-lea Apel de proiecte

Luni, 19 Martie 2018

Secretariatul Comun al Programului INTERREG EUROPE a publicat rezultatele celui de-al 3-lea Apel de proiecte desfasurat in perioada 1 martie – 30 iunie 2017. Mai multe detalii pot fi consultate accesand site-ul programului. De asemenea, toti liderii de proiect vor primi in perioada urmatoare o scrisoare oficiala de notificare, impreuna cu evaluarea calitativa completa a proiectelor depuse.

Cel de-al 4-lea Apel de proiecte va fi lansat in perioada 7 mai – 22 iunie 2018. Principalele modificari avute in vedere pentru acest ultim apel sunt:

  • Reducerea fazei 2 a proiectelor la 1 an , datorit─â faptului ca toate proiectele trebuie finalizate in 2023, iar obiectivul IE este influen╚Ťarea programelor din perioada de programare 2014-2020;
  • Îmbun─ât─â╚Ťirea acoperirii geografice prin introducerea obligativit─â╚Ťii de a avea cel pu╚Ťin cate un partener provenind din 3 dn cele 4 zone ale Europei (statele partenere fiind împ─âr╚Ťite in zonele Nord, Sud, Est si Vest);
  • Introducerea flexibilit─â╚Ťii cu privire la anumite criterii de eligibilitate - în cazul în care o singur─â eroare se comite în cazul criteriului 5 (corectitudinea scrisorilor de sprijin), proiectele sunt declarate eligibile. În cazul aprob─ârii, corectarea gre╚Öelii ar deveni o condi╚Ťie pentru aprobarea final─â;
  • Înl─âturarea men╚Ťiunii privind valoarea contribu╚Ťiei na╚Ťionale în declara╚Ťia partenerului - va reduce num─ârul de gre╚Öeli ╚Öi va permite evitarea unor discu╚Ťii privind diferen╚Ťele dintre sumele din formularele de aplica╚Ťie ╚Öi din declara╚Ťiile partenerilor.
  • Pentru a simplifica în continuare gestionarea proiectelor, va fi acordat─â partenerilor o sum─â forfetar─â pentru activit─â╚Ťile desf─â╚Öurate în etapa 2. Suma forfetar─â este determinat─â în func╚Ťie de num─ârul de instrumente de politic─â monitorizate în faza 2.

În jurul datelor de 18 aprilie si 9/15 mai vor fi organizate evenimente de tip Info Day la Bucuresti pentru pregatirea acestui apel.

Pentru detalii, urmariti periodic site-ul programului INTERREG EUROPE si site-ul MDRAP.

 * * *

Programul INTERREG EUROPE urm─âre╚Öte îmbun─ât─â╚Ťirea punerii în aplicare a politicilor ╚Öi programelor de dezvoltare regional─â, în principal a celor care urm─âresc investi╚Ťiile pentru cre╚Ötere economic─â ╚Öi a locurilor de munc─â ╚Öi, dup─â caz, a celor de cooperare teritorial─â european─â, prin promovarea schimbului de experien╚Ť─â ╚Öi a înv─â╚Ť─ârii de noi politici de c─âtre actorii de interes regional.

Programul are un buget de 359 de milioane de euro, finan╚Ťat din Fondul European de Dezvoltare Regional─â (FEDR), pentru perioada 2014-2020, din care:

  • 322.4 milioane de euro pentru proiecte de cooperare interregional─â implementate de partenerii din UE. Partenerii din Norvegia ╚Öi Elve╚Ťia vor fi cofinan╚Ťa╚Ťi din fonduri na╚Ťionale de ╚Ť─ârile respective
  • 15.3 milioane de euro pentru platforme de înv─â╚Ťare de politici publice
  • 21,3 milioane de euro pentru asisten╚Ťa tehnic─â a programului - configurare, implementare, monitorizare etc.