Intalnirea de secretariat a Retelei Europene de Administratie Publica (EUPAN 5 Secretariat DG)

Miercuri, 8 Mai 2019

Miercuri, 8 mai 2019, a avut loc la sediul Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra╚Ťiei Publice (MDRAP), întâlnirea de lucru a reprezentan╚Ťilor Austriei, Finlandei, Croa╚Ťiei, Comisiei Europene ╚Öi României (EUPAN 5 Secretariat DG), în scopul preg─âtirii viitoarei reuniuni la nivel de directori generali, care se va desf─â╚Öura la Palatul Parlamentului din Bucure╚Öti, în perioada 3-4 iunie 2019.

În contextul de┼úinerii de c─âtre România a Pre┼čedin┼úiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, MDRAP, prin Direc┼úia General─â Administra┼úie Public─â, Agen┼úia Na┼úional─â a Func┼úionarilor Publici (ANFP) ┼či Institutul Na┼úional de Administra┼úie (INA) gestioneaz─â activit─â┼úile Re┼úelei Europene de Administra┼úie Public─â - EUPAN (European Public Administration Network).

În cadrul reuniunii de miercuri au fost prezentate:

  • priorit─â╚Ťile ┼či echipa care coordoneaz─â Pre╚Öedin╚Ťia EUPAN a României;
  • concluziile reuniunii la nivel de exper╚Ťi care a avut loc la Foc╚Öani (în perioada 8-9 aprilie 2019);
  • rezultatele Întâlnirii Coresponden╚Ťilor Na╚Ťionali CAF din data de 6 mai 2019;
  • Strategia EUPAN 2019 - 2022.

România urm─âre╚Öte ca, prin activitatea pe care o desf─â╚Öoar─â în perioada de┼úinerii Pre┼čedin┼úiei Consiliului Uniunii Europene, s─â pun─â în valoare beneficiile pe care o Uniune puternic─â ┼či coeziv─â le poate aduce fiec─âruia în parte. Sprijinim, a┼čadar, obiectivul principal al Re┼úelei Europene de Administra┼úie Public─â de a face cooperarea dintre administra╚Ťiile publice europene mai relevant─â, cu scopul de a g─âsi o modalitate eficient─â de selectare a temelor de interes pentru o agend─â comun─â, în conformitate cu priorit─â╚Ťile statelor membre ╚Öi ale Uniunii Europene. Sunt convins c─â discu╚Ťiile purtate în cadrul reuniunilor de lucru g─âzduite de ╚Ťara noastr─â vor contribui la avansarea dialogului ╚Öi a schimbului de idei constructive în procesul de conturare a viitorului nostru comun”, a declarat coordonatorul evenimentelor Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene la nivelul MDRAP, secretarul de stat Virgil-Alin Chiril─â.

* * *

EUPAN este o reţea informală a practicienilor din administraţia publică din statele membre ale Uniunii Europene, din Comisia Europeană și din statele cu statut de observator, care are un impact semnificativ asupra iniţiativelor administraţiei publice din fiecare ţară.

Colaborarea cu EUPAN a început în anul 2004, concretizându-se prin participarea exper┼úilor Agen┼úiei Na┼úionale a Func┼úionarilor Publici (ANFP) la câteva grupuri de lucru instituite la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene:

  • Grupul de lucru privind resursele umane în administra┼úia public─â;
  • Subgrupul de dialog social;
  • Grupul de lucru pentru servicii publice inovatoare;
  • Subgrupul de lucru managementul satisfac┼úiei clien┼úilor;
  • Grupul directorilor ┼či al exper┼úilor pentru o mai bun─â reglementare;
  • Grupul directorilor generali responsabili de administra┼úia public─â din statele Uniunii Europene ┼či din cele candidate.

Reuniunile EUPAN 5 au loc în timpul fiec─ârei Pre╚Öedin╚Ťii, atât la nivelul grupurilor de lucru, cât ╚Öi la nivel managerial, pentru a finaliza lucr─ârile preg─âtitoare înainte de reuniunile EUPAN, principala sarcin─â a reprezentan╚Ťilor fiind aceea de a lucra la activit─â╚Ťile planificate în cadrul Planului de ac╚Ťiuni.