Intalnirea Corespondentilor Nationali CAF din cadrul EUPAN

Luni, 6 Mai 2019

În contextul de┼úinerii de c─âtre România a Pre┼čedin┼úiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP) a organizat luni, 6 mai 2019, la Palatul Parlamentului, Întâlnirea Coresponden╚Ťilor Na╚Ťionali CAF din cadrul Re╚Ťelei Europene pentru Administra╚Ťie Public─â (European Public Administration Network - EUPAN).

La eveniment au participant 50 de practicieni din domeniul administra╚Ťiei publice, iar principalele teme de discu╚Ťie au fost reprezentate de evolu╚Ťia ╚Öi progresele implement─ârii CAF în sectorul public ╚Öi de continuarea demersului de îmbun─ât─â╚Ťire a modelului CAF prin elaborarea unei noi versiuni – CAF 2020 - care va p─âstra îns─â toate elementele definitorii care au consacrat actuala variant─â a Ghidului de implementare CAF.

Definirea liniilor prioritare viitoare ale proiectului comunitar nu poate fi f─âcut─â decât prin implicarea cet─â╚Ťenilor s─âi ╚Öi prin racordarea politicilor publice la a╚Ötept─ârile acestora. Uniunea European─â are nevoie de creativitate, de o perspectiv─â consolidat─â, pentru a dep─â╚Öi provoc─ârile cu care se confrunt─â. De aceea avem în vedere, prin intermediul reuniunilor tematice organizate sub egida Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene, valorificarea eforturilor deja depuse ╚Öi înregistrarea de noi progrese în vederea promov─ârii unei administra╚Ťii publice moderne, capabil─â s─â faciliteze dezvoltarea socio-economic─â, prin intermediul unor servicii publice competitive, investi╚Ťii ╚Öi reglement─âri de calitate“, declar─â coordonatorul evenimentelor Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene la nivelul MDRAP, secretarul de stat Virgil-Alin Chiril─â.

CAF (Cadrul comun de autoevaluare a modului de func╚Ťionare a institu╚Ťiilor publice) este un instrument de management al calit─â╚Ťii utilizat în sectorul public din Europa pentru îmbun─ât─â╚Ťirea performan╚Ťelor organiza╚Ťionale ┼či reprezint─â un rezultat important al cooper─ârii în cadrul re╚Ťelei EUPAN.

* * *

EUPAN este o re┼úea informal─â a practicienilor din administra┼úia public─â din statele membre ale Uniunii Europene, din Comisia European─â ╚Öi din statele cu statut de observator, care are un impact semnificativ asupra initia┼úivelor administra┼úiei publice din fiecare ┼úar─â. Re╚Ťeaua este organizat─â în jurul unor domenii de interes prioritare, precum managementul resurselor umane ╚Öi dezvoltarea organiza╚Ťional─â, inovarea ╚Öi livrarea serviciilor publice, dar este deschis─â ╚Öi altor aspecte specifice administra╚Ťiei publice, cum ar fi implementarea reformei administra╚Ťiei publice, guvernarea deschis─â etc.

Totodat─â, EUPAN este un forum propice schimbului de informa┼úii, de experien┼úe ┼či de bune practici, care permite formarea unei perspective comparate a reformelor ┼či m─âsurilor de modernizare a administra╚Ťiei publice din statele membre, astfel încât acestea s─â poat─â promova strategii ┼či m─âsuri similare, care s─â permit─â o dezvoltare ┼či o evolu┼úie unitar─â ┼či coerent─â pe întreg cuprinsul Europei, ca r─âspuns la provoc─ârile comune în domeniu.