Fonduri europene pentru infrastructura de sanatate si invatamant din Resita

Joi, 11 Aprilie 2019

O parte dintre serviciile medicale ┼či educa┼úionale din municipiul Re┼či┼úa vor beneficia de fonduri europene, asigurate prin Programul Opera┼úional Regional (POR) 2014-2020, coordonat de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice (MDRAP).

Ast─âzi, 11 aprilie, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvolt─ârii regionale ┼či administra┼úiei publice, a semnat dou─â contracte de finan┼úare în valoare de aproximativ 11,1 milioane de lei ce vizeaz─â:

  • extinderea ┼či dotarea infrastructurii Unit─â┼úii de Primiri Urgen┼úe (UPU) din Spitalul Jude╚Ťean de Urgen╚Ť─â Re╚Öi╚Ťa;
  • reabilitarea ┼či modernizarea gr─âdini╚Ťei cu program prelungit „Dumbrava Minunat─â” din municipiu.

Proiectul pentru UPU are ca obiectiv îmbun─ât─â┼úirea calit─â┼úii s╠ži a eficien┼úei îngrijirii spitalice┼čti de urgen┼ú─â. Astfel, în vederea cre┼čterii calit─â┼úii actului medical ┼či a reducerii timpului de a┼čteptare ┼či a timpilor de interven┼úie specializat─â va fi reamenajat spa┼úiul de primire/triaj la intrarea în UPU ┼či totodat─â va fi separat de spa┼úiul de evaluare ┼či tratament imediat. Beneficiarii direc┼úi ai acestui proiect sunt cei aproximativ 54.000 de pacien┼úi c─ârora li se acord─â anual asisten┼ú─â medical─â de urgen┼ú─â la Spitalul Jude┼úean de Urgen┼ú─â Re┼či┼úa, proiect a c─ârui valoare total─â eligibil─â este de 6,8 milioane lei.

În urma lucr─ârilor de modernizare, gr─âdini╚Ťa cu program prelungit Dumbrava Minunat─â va putea desf─â┼čura un program educa┼úional de calitate astfel încât cei peste 200 de copii înscri┼či aici s─â beneficieze de un mediu sigur ┼či de condi┼úii optime de educare ┼či înv─â┼úare, la standarde comparabile cu cele impuse în Uniunea European─â”, a precizat viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu. Proiectul are o valoare de 4,3 milioane lei ┼či o durat─â de implementare de 37 de luni.

Pân─â în prezent, MDRAP a asigurat, în jude┼úul Cara┼č-Severin, finan┼ú─âri de peste 3,6 miliarde de lei prin toate programele pe care le coordoneaz─â. Dintre acestea:

  • prin POR sunt finan┼úate 116 proiecte (în valoare total─â de aproximativ 1,9 miliarde lei)
  • 297 de obiective (în valoare total─â de peste 1,2 miliarde de lei) sunt realizate prin Programul Na┼úional de Dezvoltare Local─â (PNDL).