Evaluarea politicii de coeziune, in atentia liderilor europeni

Joi, 20 Iunie 2019

„Cred c─â politica de coeziune ne sprijin─â în demersul de a r─âspunde într-un mod efectiv nevoilor de dezvoltare ale cet─â╚Ťenilor. (...) Având în vedere complexitatea acesteia, dar ╚Öi evolu╚Ťia ei continu─â, este foarte important s─â înv─â╚Ť─âm despre modurile în care ac╚Ťiunile noastre viitoare pot fi mai bine proiectate ╚Öi implementate”, a afirmat ast─âzi, 20 iunie, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvolt─ârii regionale ┼či administra┼úiei publice, cu ocazia particip─ârii la cea de-a 8-a conferin┼ú─â privind evaluarea Politicii de Coeziune „Investind în viitorul nostru comun”.

Evenimentul, desf─â╚Öurat în perioada 20-21 iunie 2019, la Bucure╚Öti, este organizat de Directoratul General pentru Politica Regional─â ┼či Urban─â din cadrul Comisiei Europene, cu sprijinul Pre┼čedin┼úiei Române a Consiliului Uniunii Europene, ┼či reune╚Öte actorii relevan╚Ťi din domeniu – reprezentan╚Ťi ai Comisiei Europene, autorit─â┼úi na┼úionale regionale ╚Öi locale, autorit─â┼úi de management, exper┼úi evaluatori, reprezentan╚Ťi ai mediului academic ╚Öi societ─â╚Ťii civile.

Dezbaterile sunt concentrate pe:

• analiza rolului fondurilor europene alocate prin Politica de Coeziune în Uniunea European─â;
  • promovarea investi┼úiilor publice prev─âzute prin aceast─â politic─â de investi╚Ťii;
  • îmbun─ât─â╚Ťirea mecanismelor de evaluare în statele membre;
  • modul în care politica de coeziune poate fi mai bine orientat─â spre rezultate concrete, de care s─â beneficieze to╚Ťi cet─â┼úenii europeni.

În acest sens, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu a subliniat: „Evaluarea unui program, fie c─â vorbim despre infrastructur─â, de servicii sociale, educa╚Ťie, s─ân─âtate, este una dintre cele mai importante func╚Ťii în gestionarea acestuia, mai ales dac─â vorbim despre fonduri comunitare. Ne ajut─â s─â ob╚Ťinem un tablou complex, cu rezultate ┼či efecte generate, pentru a în┼úelege ce am f─âcut bine, unde mai este loc de îmbun─ât─â╚Ťiri ╚Öi ce ar trebui regândit pentru viitor.”

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice deruleaz─â, în prezent, 18 studii de evaluare numai în cazul Programului Opera┼úional Regional, iar rezultatele acestor evalu─âri sunt extrem de importante, mai ales c─â ne afl─âm în etapa de negocieri pentru urm─âtorul ciclu bugetar (2021-2027), pe timpul c─âruia investi┼úiile UE vor fi ghidate de cinci mari obiective:

• O Europ─â mai inteligent─â, prin inovare, digitizare, transformare economic─â ╚Öi sprijinirea afacerilor întreprinderilor mici ╚Öi mijlocii;
  • O Europ─â mai verde, f─âr─â carbon, implementând Acordul de la Paris ╚Öi investind în transportul energiei, energia regenerabil─â ╚Öi lupta împotriva schimb─ârilor climatice;
  • O Europ─â mai conectat─â, cu re╚Ťele strategice digitale ╚Öi de transport;
  • O Europ─â mai social─â, îndreptat─â spre Pilonul European al Drepturilor Sociale ╚Öi sprijinind calitatea ocup─ârii, educa╚Ťiei, aptitudinilor profesionale, incluziunea social─â ╚Öi accesul egal la îngrijirea medical─â;

* * *

Orientarea strategic─â a Politicii de Coeziune este axat─â pe promovarea prosperit─â╚Ťii comune în Europa, prin investi╚Ťii în plan social, economic sau de mediu în toate regiunile Europei. Politica de Coeziune are efecte de dezvoltare în peste 270 regiuni ╚Öi contribuie la îmbun─ât─â╚Ťirea vie╚Ťii a circa 500 de milioane de cet─â╚Ťeni.

În ultimele trei decenii, Politica de Coeziune a UE a evoluat ╚Öi s-a modernizat, inspirat─â de bunele practici din statele membre ╚Öi de provoc─ârile comune în materie de investi╚Ťii. Politica de Coeziune nu numai c─â investe╚Öte în dezvoltare, dar încurajeaz─â, de asemenea, planificarea participativ─â, responsabilitatea social─â ╚Öi transparen╚Ťa investi╚Ťiilor. În acela╚Öi timp, promoveaz─â o viziune incluziv─â a unui viitor comun, bazându-se pe principiile solide ale guvern─ârii orientate spre performan╚Ť─â, asupra valorii ad─âugate a UE ╚Öi asupra beneficiilor durabile.