Comitetul Comun de Monitorizare al Programului Romania-Moldova se reuneste la Chisinau

Marti, 4 Decembrie 2018

Mar╚Ťi, 4 decembrie a.c., Comitetul Comun de Monitorizare al Programului Opera╚Ťional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 s-a reunit la Chi╚Öin─âu, pentru a discuta stadiul implement─ârii programului.

Membrii Comitetului Comun de Monitorizare al Programului Opera╚Ťional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 s-au întâlnit la Chi╚Öin─âu pentru a analiza stadiul implement─ârii programului.

Astfel, Autoritatea de Management a informat Comitetul cu privire la progresele înregistrate în evaluarea celor 241 de proiecte depuse în urma celor dou─â apeluri lansate ╚Öi au fost discutate m─âsurile necesare pentru accelerarea acestui proces. Totodat─â, având în vedere c─â pe data de 14 noiembrie a.c. Comisia European─â a aprobat, spre finan╚Ťare, patru proiecte mari de infrastructur─â, cu o valoarea total─â de 40,5 milioane euro, Comitetul Comun de Monitorizare a discutat stadiul acestora, precum ╚Öi calendarul estimat pentru contractarea proiectelor. În cadrul aceleia╚Öi reuniuni, au fost discutate m─âsurile luate de autorit─â╚Ťile din Republica Moldova în vederea îndeplinirii cerin╚Ťelor impuse programului în cadrul procesului de desemnare a sistemului de management ╚Öi control al programului.

***

Comitetul Comun de Monitorizare este format din reprezentan┼úi ai autorit─â┼úilor locale, regionale ┼či centrale din statele participante la program. Fiecare ╚Ťar─â participant─â are drepturi egale de vot, indiferent de num─ârul reprezentan╚Ťilor desemna┼úi. Comitetul Comun de Monitorizare urm─âre┼čte desf─â┼čurarea programului, examineaz─â toate problemele care afecteaz─â performan╚Ťa acestuia, având posibilitatea de a emite recomand─âri c─âtre Autoritatea de Management în ceea ce prive╚Öte implementarea. Comitetul Comun de Monitorizare aprob─â criteriile de selec╚Ťie a proiectelor ┼či este responsabil de procedurile de evaluare ┼či selec╚Ťie aplicabile proiectelor care urmeaz─â s─â fie finan╚Ťate prin program.

Programul Opera╚Ťional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 este finan╚Ťat de Uniunea European─â prin intermediul Instrumentului European de Vecin─âtate. Alocarea financiar─â a Uniunii este de 81 milioane de euro. Programul se adreseaz─â zonei aflate la frontiera dintre România ┼či Republica Moldova ┼či va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecin─âtate: evolu┼úia c─âtre o regiune de prosperitate ┼či bun─â vecin─âtate, realizat─â prin ac┼úiuni de cooperare transfrontalier─â în beneficiul statelor membre ┼či nemembre ale UE care se învecineaz─â.

Toate informa╚Ťiile privind Programul Opera╚Ťional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, apelurile de proiecte lansate ╚Öi informa╚Ťiile utile celor interesa╚Ťi de finan╚Ťare pot fi consultate pe web site-ul programului.