CNI a finalizat si predat catre beneficiari sase noi obiective de investitii

Luni, 1 Octombrie 2018

S─âpt─âmâna trecut─â, Compania Na╚Ťional─â de Investi╚Ťii (CNI), institu╚Ťie aflat─â sub autoritatea Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP) a recep╚Ťionat ╚Öase obiective de investi╚Ťii: cinci a╚Öez─âminte culturale, care au fost predate c─âtre beneficiari, ╚Öi un sector de drum comunal afectat de inunda╚Ťii.

În cazul celor cinci a╚Öez─âminte culturale, scopul principal a fost acela de a sus╚Ťine activit─â╚Ťile socio-culturale la nivelul comunit─â╚Ťilor locale, contribuind la transmiterea elementelor tradi╚Ťionale c─âtre genera╚Ťiile viitoare din:

  • comuna Uriu - sat Criste╚Ötii Ciceului (jud. Bistri╚Ťa – N─âs─âud);
  • sat Valea Loznei - comuna Lozna (jud. S─âlaj)
  • comuna Criciova (jud. Timi╚Ö);
  • sat Benia - comuna Moldova Suli╚Ťa (jud. Suceava);
  • comuna Zvori┼čtea (jud. Suceava).

Proiectele celor cinci a╚Öez─âminte culturale au fost de diferite tipuri, în func╚Ťie de recomand─ârile bazate pe studii specifice. A╚Öadar, dat─â fiind importan╚Ťa acordat─â valorific─ârii tradi╚Ťiilor bistri╚Ťene, proiectul centrului cultural ╚Öi muzeistic din comuna Uriu a prev─âzut construirea unui a╚Öez─âmânt cultural care s─â confere condi╚Ťiile necesare sus╚Ťinerii activit─â┼úilor socio-culturale la nivelul comunei. La a╚Öez─âmintele culturale din jude╚Ťele S─âlaj ╚Öi Timi╚Ö au fost executate lucr─âri de reabilitare, modernizare ╚Öi dotare, iar la cele din jude╚Ťul Suceava au fost realizate în plus ╚Öi lucr─âri de extindere.

În general, interven╚Ťia CNI a presupus realizarea unor lucr─âri de consolidare, refacerea sau înlocuirea elementelor structurale degradate, interven╚Ťii la nivelul finisajelor interioare ╚Öi exterioare, reamenajarea trotuarelor perimetrale cl─âdirilor, interven┼úii la nivelul instala╚Ťiilor (electrice, termice, sanitare ╚Öi de protec┼úie la incendiu), precum ┼či asigurarea utilit─â╚Ťilor, dot─ârilor ╚Öi echipamentelor necesare.

În ceea ce prive╚Öte reabilitarea drumului comunal din localit─â╚Ťile C─ârbunari ╚Öi ╚śtin─âpari (jud. Cara╚Ö Severin), aceasta a avut drept scop redarea în circula╚Ťie a sectoarelor care au fost afectate de fenomene meteorologice, astfel încât traficul s─â se poat─â derula normal ╚Öi s─â fie asigurat─â siguran╚Ťa în exploatare. Astfel, conform studiilor specifice, a fost necesar─â aplicarea unor m─âsuri de urgen╚Ť─â pentru punerea în siguran╚Ť─â ╚Öi consolidarea str─âzilor. Prin interven╚Ťia CNI, au fost evitate situa╚Ťiile în care apele pluviale ar fi putut bloca accesul cet─â╚Ťenilor, prin dirjarea ╚Öi evacuarea corect─â a acestora.

În urma lucr─ârilor executate de CNI, obiectivele de investi╚Ťii contribuie considerabil la îmbun─ât─â╚Ťirea calit─â╚Ťii vie╚Ťii socio-culturale a românilor. Valoarea total─â a contractelor aferente celor ╚Öase obiective a fost de peste 6,3 milioane de lei cu TVA.

Finan╚Ťarea s-a asigurat, în condi╚Ťiile legii, de c─âtre MDRAP prin CNI S.A., în limita fondurilor alocate anual pentru Programul Na╚Ťional de Construc╚Ťii de Interes Public sau Social.