ANL a receptionat 9 locuinte pentru tineri in comuna Nusfalau (jud. Salaj)

Miercuri, 19 Iunie 2019

9 locuin┼úe pentru tineri, destinate închirierii, au fost recep╚Ťionate ast─âzi, 19 iunie 2019, în comuna Nu╚Öfal─âu (jud. S─âlaj). Locuin╚Ťele (3 apartamente cu o camer─â ┼či 6 apartamente cu 2 camere) au fost construite în amplasamentul din strada G─ârii nr. 65/A, cu regim de în─âl┼úime P+2E (parter + 2 etaje).

La nivelul jude╚Ťului S─âlaj, Agen╚Ťia Na╚Ťional─â pentru Locuin╚Ťe (ANL), institu┼úie aflat─â sub autoritatea Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice, a finalizat 338 de unit─â╚Ťi locative, situate în localit─â╚Ťile:

  • Zal─âu (228 de unit─â╚Ťi locative);
  • Bobota (9 unit─â╚Ťi locative);
  • Cri╚Öeni (18 unit─â╚Ťi locative);
  • ╚śimleul Silvaniei (35 de unit─â╚Ťi locative);
  • Crasna ( 24 de unit─â╚Ťi locative);
  • S─ârma╚Öag (24 de unit─â╚Ťi locative).

***

Programul de construc╚Ťii de locuin╚Ťe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuin┼úele sunt construite pe terenuri puse la dispozi┼úia Agen╚Ťiei de c─âtre autorit─â┼úile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 ┼či 35 de ani, care îndeplinesc condi┼úiile prev─âzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuin┼ú─â. Accesarea se face prin depunerea de cereri la prim─ârii, care urmeaz─â s─â întocmeasc─â listele de reparti┼úii.

În prezent, în urma ultimelor modific─âri legislative, locuin┼úele pentru tineri pot fi achizi┼úionate de chiria╚Öi, dup─â o perioad─â de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale c─âtre autorit─â┼úile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Cas─â sau cu achitarea integral─â a pre┼úului final din surse proprii. Valoarea de înlocuire care se utilizeaz─â în prezent la calcularea de c─âtre autorit─â╚Ťile publice locale a pre╚Ťului de vânzare al locuin╚Ťelor, stabilit─â prin Ordinul ministrului dezvolt─ârii regionale ╚Öi administra╚Ťiei publice nr. 5396 din 31 iulie 2018 ╚Öi valabil─â pân─â la data public─ârii urm─âtorului ordin în Monitorul Oficial al României, este de 1.578,57 lei/metru p─âtrat, inclusiv TVA.