ANL a receptionat 24 de locuinte pentru tineri, specialisti din sanatate, in municipiul Bistrita

Joi, 11 Aprilie 2019

24 de locuin┼úe destinate închirierii, pentru tineri speciali╚Öti din s─ân─âtate, au fost recep╚Ťionate joi, 11 aprilie 2019, în municipiul Bistri╚Ťa (jud. Bistri╚Ťa-N─âs─âud).

Locuin╚Ťele (9 apartamente cu o camer─â ┼či 15 apartamente cu 2 camere) au fost construite în amplasamentul din strada Prundului nr. 16D, cu regim de în─âl┼úime P+3E+Et ( parter + 3 etaje + etaj tehnic).

Pân─â în prezent, în municipiul Bistri╚Ťa, au fost finalizate, în total, 773 apartamente în cadrul Programului ANL de construc╚Ťii de locuin╚Ťe pentru tineri, destinate închirierii, în amplasamentele din b-dul Decebal, strada S─âlciilor, strada Târpiului (bl. 1 si 2), Cartier Vii╚Öoara 1, Cartier Vii╚Öoara 2, strada Zefirului nr. 1, Str. T. Brediceanu nr. 2, strada Subcetate I, strada Subcetate II, strada Subcetate III.

La nivelul jude╚Ťului Bistri╚Ťa-N─âs─âud, ANL (institu┼úie aflat─â sub autoritatea Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice) a finalizat, în cadrul aceluia╚Öi program, 1.216 de unit─â╚Ťi locative, situate în localit─â╚Ťile:

  • N─âs─âud (58 de unit─â╚Ťi locative)
  • Beclean (251 de unit─â╚Ťi locative)
  • Dumitra (12 unit─â╚Ťi locative)
  • Comuna Maieru (24 de unit─â╚Ťi locative)
  • Comuna Livezile (18 unit─â╚Ťi locative)
  • Lunca Ilvei (32 de unit─â╚Ťi locative)
  • Comuna Feldru (32 de unit─â╚Ťi locative)
  • Comuna Prundu Bargaului (16 unit─â╚Ťi locative)

***

Programul de construc╚Ťii de locuin╚Ťe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuin┼úele sunt construite pe terenuri puse la dispozi┼úia Agen╚Ťiei de c─âtre autorit─â┼úile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 ┼či 35 de ani, care îndeplinesc condi┼úiile prev─âzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuin┼ú─â. Accesarea se face prin depunerea de cereri la prim─ârii, care urmeaz─â s─â întocmeasc─â listele de reparti┼úii.

În prezent, în urma ultimelor modific─âri legislative, locuin┼úele pentru tineri pot fi achizi┼úionate de chiria╚Öi, dup─â o perioad─â de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale c─âtre autorit─â┼úile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Cas─â sau cu achitarea integral─â a pre┼úului final din surse proprii. Valoarea de înlocuire care se utilizeaz─â în prezent la calcularea de c─âtre autorit─â╚Ťile publice locale a pre╚Ťului de vânzare al locuin╚Ťelor, stabilit─â prin Ordinul ministrului dezvolt─ârii regionale ╚Öi administra╚Ťiei publice nr. 5396 din 31 iulie 2018 ╚Öi valabil─â pân─â la data public─ârii urm─âtorului ordin în Monitorul Oficial al României, este de 1.578,57 lei/metru p─âtrat, inclusiv TVA.