ANL a receptionat 20 de locuinte pentru tineri in orasul Chisineu Cris

Vineri, 29 Martie 2019

20 de locuin┼úe pentru tineri, destinate închirierii, au fost recep╚Ťionate joi, 28 martie 2019, în ora╚Öul Chi╚Öineu Cri╚Ö (jud. Arad).

Locuin╚Ťele (9 apartamente cu o camer─â ┼či 11 apartamente cu 2 camere) au fost construite în amplasamentul din strada G─ârii f.nr., etapa 2, cu regim de în─âl┼úime St+P+3E+M (subsol tehnic + parter + 3 etaje + mansard─â).

Pân─â în prezent, în ora╚Öul Chi╚Öineu Cri╚Ö, au fost finalizate, în total, 40 apartamente în cadrul Programului ANL de construc╚Ťii de locuin╚Ťe pentru tineri, destinate închirierii, în amplasamentul din strada G─ârii f.nr., etapa 1 ╚Öi etapa 2.

La nivelul jude╚Ťului Arad, ANL (institu┼úie aflat─â sub autoritatea Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice) a finalizat, în cadrul aceluia╚Öi program, 620 de unit─â╚Ťi locative, situate în localit─â╚Ťile:

  • Arad (272 de unit─â╚Ťi locative)
  • Sântana (16 unit─â╚Ťi locative)
  • Ineu (128 de unit─â╚Ťi locative)
  • Lipova (64 de unit─â╚Ťi locative)
  • Chi╚Öineu Cri╚Ö ( 20 de unit─â╚Ťi locative, etapa 1)
  • Sebi╚Ö (42 de unit─â╚Ťi locative)
  • Pâncota (22 de unit─â╚Ťi locative)
  • Pecica (20 de unit─â╚Ťi locative)
  • N─âdlac (16 unit─â╚Ťi locative)

***

Programul de construc╚Ťii de locuin╚Ťe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuin┼úele sunt construite pe terenuri puse la dispozi┼úia Agen╚Ťiei de c─âtre autorit─â┼úile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 ┼či 35 de ani, care îndeplinesc condi┼úiile prev─âzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuin┼ú─â. Accesarea se face prin depunerea de cereri la prim─ârii, care urmeaz─â s─â întocmeasc─â listele de reparti┼úii.

În prezent, în urma ultimelor modific─âri legislative, locuin┼úele pentru tineri pot fi achizi┼úionate de chiria╚Öi, dup─â o perioad─â de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale c─âtre autorit─â┼úile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Cas─â sau cu achitarea integral─â a pre┼úului final din surse proprii. Valoarea de înlocuire care se utilizeaz─â în prezent la calcularea de c─âtre autorit─â╚Ťile publice locale a pre╚Ťului de vânzare al locuin╚Ťelor, stabilit─â prin Ordinul ministrului dezvolt─ârii regionale ╚Öi administra╚Ťiei publice nr. 5396 din 31 iulie 2018 ╚Öi valabil─â pân─â la data public─ârii urm─âtorului ordin în Monitorul Oficial al României, este de 1.578,57 lei/metru p─âtrat, inclusiv TVA.