ANL a receptionat 16 locuinte pentru tineri, specialisti in sanatate, in orasul Deta (jud Timis)

Luni, 6 Mai 2019

Locuin╚Ťele (1 apartament cu o camer─â ┼či 15 apartamente cu 2 camere) au fost construite în amplasamentul din strada Orhideelor, bloc E, cu regim de în─âl┼úime D+P+3E(demisol + parter + 3 etaje).

Pân─â în prezent, în ora╚Öul Deta, au fost finalizate, în total, 102 apartamente în cadrul Programului ANL de construc╚Ťii de locuin╚Ťe pentru tineri, destinate închirierii, în amplasamentele din strada P─âdurii, nr. 13 ╚Öi strada Orhideelor, bloc A ╚Öi B.

La nivelul jude╚Ťului Timi╚Ö, Agen╚Ťia Na╚Ťional─â pentru Locuin╚Ťe (institu┼úie aflat─â sub autoritatea Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice) a finalizat, în cadrul aceluia╚Öi program, 733 de unit─â╚Ťi locative, situate în localit─â╚Ťile:

  • Timi╚Öoara (348 de unit─â╚Ťi locative)
  • Jimbolia (70 de unit─â╚Ťi locative)
  • Lugoj (127 de unit─â╚Ťi locative)
  • F─âget (56 de unit─â╚Ťi locative)
  • Sânnicolau Mare (30 de unit─â╚Ťi locative)
  • Deta (102 unit─â╚Ťi locative)

***

Programul de construc╚Ťii de locuin╚Ťe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuin┼úele sunt construite pe terenuri puse la dispozi┼úia Agen╚Ťiei de c─âtre autorit─â┼úile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 ┼či 35 de ani, care îndeplinesc condi┼úiile prev─âzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuin┼ú─â. Accesarea se face prin depunerea de cereri la prim─ârii, care urmeaz─â s─â întocmeasc─â listele de reparti┼úii. În prezent, în urma ultimelor modific─âri legislative, locuin┼úele pentru tineri pot fi achizi┼úionate de chiria╚Öi, dup─â o perioad─â de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale c─âtre autorit─â┼úile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Cas─â sau cu achitarea integral─â a pre┼úului final din surse proprii. Valoarea de înlocuire care se utilizeaz─â în prezent la calcularea de c─âtre autorit─â╚Ťile publice locale a pre╚Ťului de vânzare al locuin╚Ťelor, stabilit─â prin Ordinul ministrului dezvolt─ârii regionale ╚Öi administra╚Ťiei publice nr. 5396 din 31 iulie 2018 ╚Öi valabil─â pân─â la data public─ârii urm─âtorului ordin în Monitorul Oficial al României, este de 1.578,57 lei/metru p─âtrat, inclusiv TVA.