ANCPI a lansat cea de-a cincea etapa de finantare a lucrarilor de cadastru general

Vineri, 29 Martie 2019

Agen╚Ťia Na╚Ťional─â de Cadastru ╚Öi Publicitate Imobiliar─â (ANCPI) a lansat ast─âzi, 29 martie, la Bistri╚Ťa, cea de-a cincea etap─â de finan╚Ťare a lucr─ârilor de cadastru general. Suma total─â alocat─â de ANCPI în aceast─â etap─â de finan╚Ťare pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru ╚Öi carte funciar─â, pe sectoare cadastrale, este de aproape 280 de milioane de lei.

ANCPI, institu╚Ťie public─â aflat─â în subordinea Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice, finan╚Ťeaz─â ╚Öi în 2019, din veniturile proprii, lucr─âri de cadastru general în toate localit─â╚Ťile eligibile în cadrul Programului na╚Ťional de cadastru ╚Öi carte funciar─â 2015-2023 (PNCCF). Primarii interesa╚Ťi s─â înceap─â sau s─â continue lucr─ârile de cadastru general pe sectoare cadastrale pot încheia contracte de finan╚Ťare cu oficiile de cadastru ╚Öi publicitate imobiliar─â (OCPI) începând cu luna aprilie. Lucr─ârile sunt gratuite pentru cet─â╚Ťeni.

Astfel, în 2019, fiecare unitate administrativ-teritorial─â (UAT) poate primi 160.000 de lei pentru înregistrarea gratuit─â a propriet─â╚Ťilor în sistemul integrat de cadastru ╚Öi carte funciar─â, fa╚Ť─â de 155.000 de lei în 2018, 150.000 de lei în 2017 ╚Öi 135.000 de lei în 2016. Pân─â în prezent, 2.181 de prim─ârii ╚Öi-au exprimat dorin╚Ťa de a accesa ace╚Öti bani în 2019, pentru a înregistra în sistemul integrat de cadastru ╚Öi carte funciar─â o suprafa╚Ť─â estimat─â de 3.291.000 hectare ╚Öi un num─âr estimat de 4.066.000 de imobile. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructur─â de interes na┼úional ╚Öi terenuri agricole subven╚Ťionate de Agen╚Ťia de Pl─â╚Ťi ╚Öi Interven╚Ťie pentru Agricultur─â (APIA).

Totodat─â, pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, prim─âriile care semneaz─â contracte de finan╚Ťare cu OCPI-urile trebuie s─â g─âseasc─â prestatori pân─â la sfâr┼čitul lunii iunie anul curent. Conform actelor normative în vigoare, ANCPI va efectua pl─â╚Ťile c─âtre prim─ârii dup─â deschiderea c─âr╚Ťilor funciare aferente imobilelor recep╚Ťionate.

La evenimentul de lansare au participat, al─âturi de Radu Codru╚Ť ╚śTEF─éNESCU (pre╚Öedinte - director general al ANCPI), Ovidiu Victor FREN╚Ü (prefectul jude╚Ťului Bistri╚Ťa-N─âs─âud), Ioan Aurel CHERECHE╚ś (prefectul jude╚Ťului Cluj), dar ╚Öi aproximativ 30 de primari din cele dou─â jude╚Ťe.

Discu╚Ťiile cu autorit─â╚Ťile locale au vizat problemele întâmpinate în realizarea lucr─ârilor de cadastru general, modalit─â╚Ťile de accelerare a PNCCF, precum ╚Öi propuneri de îmbun─ât─â╚Ťire a legisla╚Ťiei în domeniu.

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuit─â a tuturor imobilelor (terenuri, cl─âdiri ╚Öi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru ╚Öi carte funciar─â. Programul este finan╚Ťat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, dar ╚Öi din fonduri externe ob╚Ťinute prin Programul Opera╚Ťional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o alt─â surs─â de finan╚Ťare poate fi bugetul local al prim─âriilor.

Mai multe informa╚Ťii referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a ANCPI, www.ancpi.ro