ANCPI: 24.000 de carti funciare pentru noua comune din judetul Galati

Joi, 18 Aprilie 2019

Aproape 24.000 de c─âr╚Ťi funciare au fost eliberate gratuit pentru proprietarii imobilelor din nou─â comune din jude╚Ťul Gala╚Ťi, prin Programul na╚Ťional de cadastru ╚Öi carte funciar─â 2015-2023 (PNCCF), sus╚Ťinut de Guvernul României. Lucr─ârile de cadastru general au fost finan╚Ťate din veniturile proprii ale Agen╚Ťiei Na╚Ťionale de Cadastru ╚Öi Publicitate Imobiliar─â (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru ╚Öi Publicitate Imobiliar─â (OCPI) Gala╚Ťi.

Cele 23.726 de imobile înregistrate gratuit în sistemul integrat de cadastru ╚Öi carte funciar─â apar╚Ťin locuitorilor din comunele: R─âde╚Öti, Bere╚Öti, Jor─â╚Öti, Tudor Vladimirescu, Cuca, Cudalbi, Barcea, Vl─âde╚Öti ╚Öi Vârlezi, comun─â cadastrat─â integral. Lucr─ârile, începute în intervalul 2017 - 2018, s-au desf─â╚Öurat pe o suprafa╚Ť─â de 20.421 de hectare.

Noile c─âr╚Ťi funciare au fost predate primarilor celor nou─â comune de c─âtre Radu-Codru╚Ť ╚śTEF─éNESCU, pre╚Öedinte – director general al ANCPI. La evenimentul care a avut loc joi, 18 aprilie, au participat pre╚Öedintele Consiliului Jude╚Ťean Gala╚Ťi, Costel FOTEA ╚Öi directorul OCPI Gala╚Ťi, Romeo SCARLAT.

Dup─â înmânarea c─âr╚Ťilor funciare, pre╚Öedintele ANCPI a participat la o ╚Öedin╚Ť─â de lucru cu primarii din jude╚Ťul Gala╚Ťi. Cea de-a cincea etap─â de finan╚Ťare a lucr─ârilor de cadastru general pe sectoare cadastrale ╚Öi lucr─ârile de înregistrare sistematic─â a imobilelor finan╚Ťate din fonduri externe nerambursabile prin Programul Opera╚Ťional Regional 2014-2020 (POR) au fost principalele teme abordate în cadrul acestei întâlniri.

În prezent, din totalul de 65 de UAT-uri din jude╚Ťul Gala╚Ťi, patru (Matca, Valea M─ârului, B─âleni ╚Öi Vârlezi) sunt cadastrate în propor╚Ťie de sut─â la sut─â. De asemenea, sunt finalizate lucr─ârile de înregistrare sistematic─â a imobilelor din 292 de sectoare cadastrale din 45 de UAT-uri. Pentru aceste lucr─âri ANCPI a pl─âtit peste 6 milioane de lei.

În alte 57 de UAT-uri se desf─â╚Öoar─â lucr─âri de cadastru general, atât la nivelul întregului UAT, cât ╚Öi pe sectoare cadastrale (par╚Ťial), pentru care sunt alocate peste 12 milioane de lei.

În anul 2019 vor fi finan╚Ťate lucr─âri de peste 6,5 milioane de lei, pentru 44 de UAT-uri.

Totodat─â, nou─â comune din jude╚Ťul Gala╚Ťi vor fi cadastrate integral cu fonduri externe nerambursabile prin Programul Opera╚Ťional Regional 2014-2020. Pentru primele ╚Öase (╚śendreni, Ive╚Öti, Vân─âtori, Frumu╚Öi╚Ťa, Bere╚Öti-Meria ╚Öi Munteni) ANCPI a ini╚Ťiat deja procedura de licita╚Ťie. Pentru celelalte trei UAT-uri (Barcea, Independen╚Ťa ╚Öi Lie╚Öti) procedurile de achizi╚Ťie vor începe în luna septembrie. Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuit─â a tuturor imobilelor (terenuri, cl─âdiri ╚Öi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru ╚Öi carte funciar─â. PNCCF este finan╚Ťat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, dar ╚Öi din fonduri externe ob╚Ťinute prin Programul Opera╚Ťional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, alt─â surs─â de finan╚Ťare poate fi bugetul local.

Mai multe informa╚Ťii referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a Agen╚Ťiei Na╚Ťionale de Cadastru ╚Öi Publicitate Imobiliar─â, www.ancpi.ro.