Ajutor financiar pentru sistemul de protectie a copilului si centrele publice pentru persoane adulte cu handicap

Vineri, 7 Decembrie 2018

Guvernul a aprobat ast─âzi, 7 decembrie, printr-o hot─ârâre, alocarea sumei de aproximativ 225 milioane de lei unor unit─â┼úi administrativ-teritoriale, pentru finan┼úarea cheltuielilor de sus┼úinere a sistemului de protec┼úie a copilului, precum ┼či a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap.

Aceste fonduri sunt necesare întrucât num─ârul copiilor afla┼úi în plasament la asisten┼úi maternali a crescut, iar standardele minime de cost pentru serviciile sociale ┼či nivelul venitului lunar pe membru de familie (în baza c─âruia se stabile┼čte contribu┼úia lunar─â de între┼úinere datorat─â de c─âtre sus┼úin─âtorii legali ai persoanelor vârstnice din centrele reziden┼úiale) nu au fost majorate în conformitate cu legisla┼úia în vigoare:

  •  Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului pl─âtit din fonduri publice;
  • HG nr. 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de munc─â, a categoriilor de personal, a m─ârimii concrete a sporului pentru condi┼úii de munc─â prev─âzut în Legea nr. 153/2017, precum ┼či a condi┼úiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupa┼úional─â de func┼úii bugetare „S─ân─âtate ┼či asisten┼ú─â social─â”.

Suma va fi asigurat─â din Fondul de rezerv─â bugetar─â la dispozi┼úia Guvernului, prev─âzut în bugetul de stat pe anul 2018.