Ajutor financiar pentru sistemul de protectie a copilului si centrele de asistenta sociala a persoanelor cu handicap

Joi, 20 Septembrie 2018

Guvernul a aprobat ast─âzi, 20 septembrie, printr-o hot─ârâre, alocarea sumei de aproximativ 333,665 de milioane de lei unor unit─â┼úi administrativ-teritoriale, în vederea asigur─ârii sumelor necesare finan┼ú─ârii cheltuielilor pentru sus┼úinerea sistemului de protec┼úie a copilului, precum ┼či a centrelor de asisten┼ú─â social─â a persoanelor cu handicap.

Aceste fonduri sunt necesare întrucât num─ârul copiilor afla┼úi în plasament la asisten┼úi maternali a crescut, iar standardele minime de cost pentru serviciile sociale ┼či nivelul venitului lunar pe membru de familie (în baza c─âruia se stabile┼čte contribu┼úia lunar─â de între┼úinere datorat─â de c─âtre sus┼úin─âtorii legali ai persoanelor vârstnice din centrele reziden┼úiale) nu au fost majorate în conformitate cu legisla┼úia în vigoare:

• Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului pl─âtit din fonduri publice;

• HG nr. 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de munc─â, a categoriilor de personal, a m─ârimii concrete a sporului pentru condi┼úii de munc─â prev─âzut în Legea nr. 153/2017, precum ┼či a condi┼úiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupa┼úional─â de func┼úii bugetare „S─ân─âtate ┼či asisten┼ú─â social─â”.

Suma va fi asigurat─â din Fondul de rezerv─â bugetar─â la dispozi┼úia Guvernului, prev─âzut în bugetul de stat pe anul 2018.