A fost lansat proiectul ''Fondul pentru actiuni in domeniul managementului energiei durabile''

Joi, 20 Iulie 2017

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene, în calitate de Organism Intermediar, a demarat, în data de 13 iulie 2017, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice al Confedera╚Ťiei Elve╚Ťiei, în calitate de Finan╚Ťator ╚Öi cu Ministerul Finan╚Ťelor Publice, cu rol de Unitate Na╚Ťional─â de Coordonare, proiectul „Fondul pentru ac┼úiuni în domeniul managementului energiei durabile” (SEAF).

Proiectul este cofinan╚Ťat printr-un grant din partea Elve╚Ťiei prin intermediul Contribu╚Ťiei Elve╚Ťiene, în cadrul Programului de Cooperare Elve╚Ťiano - Român vizând reducerea disparit─â┼úilor economice ┼či sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, si face parte din Aria de concentrare 4 – „Îmbun─ât─â┼úirea mediului înconjur─âtor”.

Obiectivul proiectului vizeaz─â sus╚Ťinerea unui management al energiei durabile la nivelul municipalit─â╚Ťilor din România, prin îmbun─ât─â╚Ťirea infrastructurii locale, consolidarea capacit─â╚Ťilor de gestionare ╚Öi con╚Ötientizarea cu privire la eficien╚Ťa energetic─â ╚Öi energia regenerabil─â, cu scopul de a cre╚Öte calitatea vie╚Ťii cet─â╚Ťenilor, a diminua costurile energetice ╚Öi de a oferi un r─âspuns la schimb─ârile climatice.

Proiectul SEAF cuprinde dou─â componente de finan╚Ťare, astfel:

1). Abordarea integrat─â a „Premiului European pentru Energie”(EEA), cu o valoare total─â de 2.666.989 CHF, prin care ora┼čele vor fi ini┼úiate pentru „Premiul European pentru Energie” în conformitate cu practicile si procedurile europene ┼či vor elabora, sau actualiza dup─â caz, „Planul de Ac┼úiune pentru Energie Durabil─â”;

2). Ac╚Ťiuni privind energia durabil─â (proiecte de mici dimensiuni) în comunit─â╚Ťi (ora┼če) din regiunile s─ârace/subdezvoltate ale României, cu o valoare totala de 5.333.979 CHF, pentru a sprijini localit─â╚Ťi din regiuni defavorizate economic, prin contribu╚Ťii la proiectele de investi╚Ťii urbane, relevante în managementul energiei durabile ╚Öi importante pentru dezvoltarea comunit─â╚Ťii.

Durata de implementare a proiectului este cuprins─â între mai 2016 ╚Öi septembrie 2019, iar valoarea total─â eligibil─â din partea Confedera╚Ťiei Elve╚Ťiei este de 8.350.968 CHF (din care, 350.000 CHF, cheltuieli de management).

Toate ac╚Ťiunile ╚Öi proiectele care urmeaz─â s─â fie finan╚Ťate de c─âtre SEAF vor fi cofinan╚Ťate cel pu╚Ťin cu 15% de c─âtre beneficiarii acestor ac╚Ťiuni ╚Öi proiecte, urmând ca maxim 85% din sumele alocate s─â fie rambursate din fondurile Contribu╚Ťiei Elve╚Ťiene.

Pentru detalii suplimentare legate de acest proiect:

Ramona Elena ╚śOIMU – Manager de proiect, e-mail: elena.soimu@a.mdrap.ro