Finanțare de 3,8 milioane de euro pentru proiectul transfrontalier Râu Curat-Dunărea prin Programul România-Ucraina

Vineri, 28 Iunie 2019

Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a semnat astăzi, 28 iunie 2019, contractul de finanțare pentru proiectul Râu Curat-Dunărea, care va fi implementat cu fonduri europene prin intermediul Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020.

Liderul proiectului este Consiliul Local al orașului Izmail (Ucraina), care va derula activitățile împreună cu Consiliul Județean Tulcea, Consiliul Regional Odessa (Ucraina) și cu Asociația pentru Cooperare Transfrontalieră “Euroregiunea Dunărea de Jos” (România).

Proiectul, în valoare totală de 4,3 milioane de euro (din care 3,8 milioane de euro sunt fonduri europene), are o durată de 36 de luni și își propune reabilitarea sistemelor de canalizare ale zonei de frontieră a Deltei Dunării, în scopul prevenirii situațiilor de urgență provocate de activitățile umane. Astfel, vor fi reabilitate:

  • rețeaua de colectare și canalizare a orașului Izmail
  • rețeaua de canalizare a Spitalului Municipal Tulcea
  • două stații de tratare a apelor reziduale.

De asemenea, vor fi modernizate două stații de pompare a apelor uzate din orașul Izmail și vor fi pregătiți specialiști din ambele state care activează în domeniul prevenției, intervenției și educației cetățenilor în ceea ce privește dezastrele generate de activități umane.

„Astfel de obiective ajută foarte mult comunităţile locale şi sunt extrem de fericit că obiective vechi vor fi reabilitate prin acest proiect şi că doi parteneri de pe cele două maluri ale Dunării găsesc punţi de colaborare pentru a face bine oamenilor”, a subliniat viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu.

* * *

Prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, vor primi finanțare (13,6 milioane de euro) încă trei proiecte mari de infrastructură:

  • Îmbunătăţirea siguranţei populaţiei prin managementul situaţiilor de urgenţă;
  • Infrastructura transfrontalieră de sănătate;
  • Cooperare regională pentru prevenirea și lupta împotriva infracționalității transfrontaliere.

Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, având o alocare financiară de 60 de milioane de euro. Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Ucraina şi va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră, în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE, care se învecinează.