500 de oameni din Romania si Serbia s-au bucurat impreuna de sarbatoarea Zilei Cooperarii Europene 2018

Luni, 24 Septembrie 2018

Români ╚Öi sârbi, parteneri de proiecte, locuitori ai Ora╚Öului Oravi╚Ťa, reprezentan╚Ťi ai corpului consular, Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP), Ministerului Integr─ârii Europene din Serbia ╚Öi ai autorit─â╚Ťilor publice locale s-au întâlnit joi, 20 septembrie 2018, pentru a s─ârb─âtori Ziua Cooper─ârii Europene în zona de grani╚Ť─â dintre România ╚Öi Serbia.

Dac─â în anii preceden╚Ťi aceast─â s─ârb─âtoare a cooper─ârii transfrontaliere româno-sârbe a avut un puternic caracter cultural, de aceast─â dat─â, am ales s─â ne bucur─âm împreun─â prin împ─âdurirea parcului situat în strada Zona G─ârii, lâng─â ╚ścoala Gimnazial─â „Romul Ladea” din Oravi╚Ťa, o activitate de revalorificare a parcurilor urbane ╚Öi de con╚Ötientizare a popula╚Ťiei cu privire la importan╚Ťa protej─ârii mediului înconjur─âtor.

Astfel, peste 500 de participan╚Ťi de toate vârstele au ales s─â petreac─â câteva ore împreun─â, plantând 34 de copaci care s─â fie l─âsa╚Ťi mo╚Ötenire genera╚Ťiilor urm─âtoare, în fapt un simbol al celor 34 de proiecte româno-sârbe finan╚Ťate de Uniunea European─â în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalier─â România – Serbia. Copiii ╚Öi tineri care au participat la aceast─â s─ârb─âtoare au avut ╚Öansa s─â asiste la na╚Öterea unui nou spa╚Ťiu verde în ora╚Ö, au colorat asfaltul trotuarelor cu pove╚Ötile copil─âriei ╚Öi au fost r─âspl─âti╚Ťi cu dulciuri, baloane colorate ╚Öi alte materiale promo╚Ťionale.

* * *

Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalier─â România-Serbia continu─â finan╚Ťarea proiectelor de cooperare transfrontalier─â în zona de grani╚Ť─â româno-sârb─â pentru perioada de programare 2014-2020, prin intermediul Instrumentului de Asisten╚Ť─â pentru Preaderare (IPA II), cu sprijinul Uniunii Europene ╚Öi al guvernelor celor dou─â state. Programul a fost aprobat de Comisia European─â pe 6 august 2015.

Primul apel pentru propuneri de proiecte care a inclus ╚Öi apelul pentru proiecte strategice a fost lansat în 15 septembrie 2015 iar bugetul alocat acestui apel a fost de 27,9 milioane euro IPA, la care s-a ad─âugat 22,5 mil. Euro IPA, bugetul alocat pentru propunerile de proiecte strategice. Pân─â în prezent au fost contractate 32 de proiecte normale ╚Öi cele 2 proiecte strategice în valoare de aproximativ 46,8 milioane Euro (fonduri IPA); Lansarea celui de-al doilea apel pentru propuneri de proiecte a avut loc la data de 27 noiembrie 2017. Bugetul alocat este de 20,2 milioane Euro (fonduri IPA). Au fost depuse 176 de propuneri de proiecte ╚Öi în prezent sunt în curs de evaluare.

Aria eligibil─â a Programului este constituit─â din jude╚Ťele Timi╚Ö, Cara╚Ö Severin ╚Öi Mehedin╚Ťi (din România) ╚Öi districtele Severno Banatski, Srednje Banatski, Ju┼żno Banatski, Brani─Źevski, Borski, Podunavski (din Republica Serbia).

România îndepline╚Öte în continuare rolul de Autoritate de Management (prin Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice), Autoritatea Na╚Ťional─â fiind stabilit─â în cadrul Ministerului Integr─ârii Europene - Guvernul Republicii Serbia, iar Secretariatul Comun este organizat la Timi┼čoara, în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalier─â Timi┼čoara. Auditul la nivelul Programului este realizat de c─âtre Autoritatea de Audit de pe lâng─â Curtea de Conturi din România.