Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene: Saptamana dedicata Programului de cooperare ESPON

Joi, 20 Iunie 2019

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice (MDRAP) ┼či Gruparea European─â de Cooperare Teritorial─â (GECT) ESPON 2020 au organizat, la Ia┼či, în perioada 19-20 iunie 2019, în contextul Pre┼čedin┼úiei României la Consiliul Uniunii Europene, cu sprijinul Consiliului Jude┼úean Ia┼či, Seminarul ESPON - Rolul zonelor func╚Ťionale pentru coeziunea teritorial─â.

Evenimentul, care a reunit 200 de participan┼úi din peste 30 de ┼ú─âri din Europa ┼či Africa, a oferit, printre altele, informa╚Ťii despre 13 proiecte de cercetare finalizate recent, care au abordat diverse tematici relevante pentru dezbaterea privind coeziunea teritorial─â, inclusiv:

 • instrumente financiare;
 • infrastructur─â verde;
 • economie circular─â;
 • fluxuri de refugia╚Ťi;
 • ╚Öomaj în rândul tinerilor;
 • specificit─â╚Ťi geografice;
 • patrimoniu cultural;
 • evaluarea impactului teritorial;
 • interac╚Ťiuni mare-uscat;
 • big data;
 • leg─âturi urban-rural.

Alte tematici abordate au vizat solu┼úiile privind definirea ╚Öi implementarea de politici care s─â sprijine ariile în declin, precum ┼či modul în care noile industrii, noile tipuri de ocupare ╚Öi noile fluxuri pot contura arii func╚Ťionale, respectiv nevoia de a reimagina coeziunea teritorial─â, prin concentrarea Politicii de Coeziune a Uniunii Europene pe abord─âri personalizate pentru fiecare teritoriu.

În deschiderea reuniunii, Vigil-Alin Chiril─â, secretar de stat în cadrul MDRAP, a subliniat, în calitate de coordonator al evenimentelor Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene la nivel de minister, c─â dimensiunea teritorial─â a coeziunii reprezint─â un mijloc de a transforma diversitatea într-o valoare care s─â contribuie la dezvoltarea durabil─â a proiectului comunitar: „Pre╚Öedin╚Ťia României la Consiliul Uniunii Europene a pornit de la premisa c─â cele mai importante principii la care trebuie s─â ne raport─âm în momentul de fa╚Ť─â sunt unitatea ╚Öi coeziunea Uniunii Europene. Dac─â vrem ca acest proiect s─â mearg─â înainte, atunci trebuie s─â mergem cu to╚Ťii înainte. Avem un ╚Ťel comun ╚Öi doar împreun─â putem reu╚Öi s─â înt─ârim încrederea în valorile fundamentale care ne unesc. De aceea, avem în vedere coeziunea atât ca valoare comun─â european─â, cât ┼či ca expresie a unit─â┼úii între statele, regiunile ┼či cet─â┼úenii Uniunii Europene“.

MDRAP a mai organizat la Ia┼či, în perioada 17-18 iunie 2019, Reuniunea Comitetului de Monitorizare ESPON 2020 ╚Öi Reuniunea Grupului de Lucru pentru Preg─âtirea Programului ESPON post-2020, în cooperare cu Autoritatea de Management ESPON.

De asemenea, în perioada 20-21 iunie, se va desf─â┼čura, tot la Ia┼či, Reuniunea Punctelor de Contact ESPON, eveniment care beneficiaz─â ┼či de sprijinul Institu┼úiei Prefectului Ia┼či ┼či la care particip─â reprezentan┼úi nominaliza┼úi de statele membre ┼či cele partenere ale Programului, cei mai mul┼úi fiind exper┼úi provenind din mediul academic.

* * *

Programul de cooperare ESPON (Re╚Ťeaua european─â de observare a dezvolt─ârii ╚Öi coeziunii teritoriale) 2020 continu─â Programul ESPON 2013 ╚Öi are ca obiectiv sus╚Ťinerea cercet─ârii teritoriului european ╚Öi fundamentarea politicilor europene.

ESPON sprijin─â discu╚Ťiile privind viitoarea politic─â de coeziune, precum ╚Öi preg─âtirile pentru noua genera╚Ťie de strategii ╚Öi programe la nivel na╚Ťional, regional ╚Öi local.

Aria programului acoper─â teritoriul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, precum ╚Öi al celor 4 state partenere ale programului (Islanda, Norvegia, Lichtenstein ╚Öi Elve╚Ťia). Bugetul total al ESPON 2020 este de 48,6 milioane de euro, din care 41,3 milioane de euro reprezint─â alocarea din Fondul European pentru Dezvoltare Regional─â pentru perioada 2014-2020.

România este reprezentat─â în Comitetul de Monitorizare ESPON de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice, care îndepline╚Öte ╚Öi rolul de Autoritate Na╚Ťional─â a Programului.