EURO 2020: s-a dat startul lucrarilor la stadioanele Steaua si Giulesti

Marti, 26 Februarie 2019

I Galerie foto I

Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvolt─ârii regionale ┼či administra┼úiei publice, s-a întâlnit ast─âzi, 26 februarie, la sediul MDRAP, cu Gheorghe Popescu, consilier onorific al premierului, pentru a discuta despre stadiul lucr─ârilor la cele patru stadioane care vor fi realizate de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice, prin Compania Na┼úional─â de Investi┼úii (CNI), în vederea organiz─ârii, în România, a unor meciuri din cadrul Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020 (EURO 2020).

Astfel, ieri, 25 februarie, a fost emis ordinul de începere a lucr─ârilor de execu┼úie la stadionul Steaua Bucure┼čti, care va avea o capacitate de 31.254 de locuri, valoarea lucr─ârilor fiind de aproximativ 64,5 milioane de euro (cu TVA, taxe ┼či cote incluse).

In urma finaliz─ârii etapei de proiectare ╚Öi a ob╚Ťinerii autoriza╚Ťiei de construire, proiectul final optimizeaz─â solu╚Ťia propus─â în cadrul studiului de fezabilitate atât din punct de vedere arhitectural, cât ╚Öi al spa╚Ťiilor suplimentare ╚Öi costurilor de operare: suprafa╚Ťa construit─â a crescut cu 12.000 mp (ajungând la 82.000 mp), iar noul proiect permite optimizarea fluxului de spectatori, p─âstrarea intact─â a bazelor de antrenament deja existente în cadrul complexului, precum ┼či cre╚Öterea num─ârului de locuri de parcare la peste 570 de locuri. O alt─â îmbun─ât─â╚Ťire se refer─â la crearea de spa╚Ťii de antrenament la nivelul parterului (ex: tir sportiv, box, lupte, tenis de mas─â, bowling etc.) ╚Öi a peste 1.400 de mp de spa╚Ťii administrative, cu p─âstrarea costurilor în exploatare.

Pentru stadionul Giule┼čti „Valentin St─ânescu”, ast─âzi s-a emis ordinul de începere a demol─ârii, iar, dup─â reconstruc┼úie, arena va beneficia de 14.000 de locuri ┼či o suprafa┼ú─â de joc de 105 m lungime ┼či 68 m l─â┼úime. Valoarea lucr─ârilor este de aproximativ 29 milioane de euro (cu TVA, taxe ┼či cote incluse).

„Este extrem de important s─â urm─ârim termenele ┼či s─â verific─âm în mod constant stadiul ┼či calitatea execu┼úiei lucr─ârilor la aceste obiective, atât pentru a ne respecta angajamentele asumate fa┼ú─â de UEFA, cât ┼či pentru a beneficia de baze sportive moderne, sigure ┼či eficiente, care s─â ridice Bucure┼čtiul la un nivel de infrastructur─â sportiv─â similar cu cel al marilor ora╚Öe europene”, a subliniat viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu. Stadionul Na╚Ťional de Rugby „Arcul de Triumf” urmeaz─â a fi reabilitat, modernizat ╚Öi transformat într-un Centru sportiv de excelen╚Ť─â, cu o capacitate de 8.207 locuri, valoarea lucr─ârilor fiind de aproximativ 24 milioane euro cu TVA, taxe ╚Öi cote incluse.

Pentru Stadionul Dinamo, s-a dorit ini╚Ťial reabilitarea stadionului existent, îns─â, din motive juridice privind amplasamentul, acesta nu poate fi preluat în cadrul programelor derulate de CNI. Clubul sportiv Dinamo a depus la CNI documenta╚Ťia vizând un alt amplasament destinat construc╚Ťiei unui stadion nou.

În prezent, au fost contractate lucr─ârile de realizare a studiilor de prefezabilitate, respectiv fezabilitate. În vederea aprob─ârii acestor studii, este necesar─â suplimentarea suprafe╚Ťei de teren pus─â la dispozi╚Ťie astfel încât s─â fie respectate prevederile UEFA, dar ╚Öi cele ale ISU privind evacuarea spectatorilor. De asemenea, dat─â fiind modificarea indicatorilor urbanistici, este necesar─â elaborarea ╚Öi avizarea unui nou Plan Urbanistic Zonal de c─âtre Prim─âria Sectorului 2 (iar aceast─â sarcin─â îi revine exclusiv Clubului sportiv Dinamo).