ANCPI a preluat Presedintia Comitetului Permanent pentru Cadastru in Uniunea Europeana (PCC)

Joi, 22 Noiembrie 2018

Agen╚Ťia Na╚Ťional─â de Cadastru ╚Öi Publicitate Imobiliar─â (ANCPI) a preluat Pre╚Öedin╚Ťia Comitetului Permanent pentru Cadastru în Uniunea European─â (PCC) de la Oficiul Federal de Metrologie ╚Öi Topografie din Austria (BEV). Însemnele de mandat au fost preluate de pre╚Öedintele – director general al ANCPI, Radu Codru╚Ť ╚śTEF─éNESCU, în cadrul unei ceremonii, care a avut loc miercuri, la Viena.

ANCPI va exercita aceast─â func╚Ťie începând cu data de 1 ianuarie 2019, în contextul prelu─ârii de c─âtre România a Pre╚Öedin╚Ťiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene (UE) pentru prima jum─âtate a anului viitor.

În calitate de pre╚Öedinte al PCC, ANCPI va stabili obiectivele mandatului, pe care le va promova, cu scopul de a contribui la îmbun─ât─â╚Ťirea activit─â╚Ťii de cadastru desf─â╚Öurate de c─âtre institu╚Ťiile specializate din ╚Ť─ârile UE. Totodat─â, ANCPI va organiza, la Bucure╚Öti, Conferin╚Ťa ╚Öi Întâlnirea Plenar─â ale Comitetului Permanent al Cadastrului în Uniunea European─â, în cadrul c─ârora va ini╚Ťia dezbateri cu privire la impactul economic al cadastrului asupra societ─â╚Ťii. Astfel, speciali╚Ötii în domeniul cadastrului din ╚Ť─ârile membre PCC vor discuta atât despre beneficiile cadastrului din punct de vedere economic, cât ╚Öi despre modul în care acest sistem ar trebui s─â func╚Ťioneze. Pentru asigurarea continuit─â┼úii mesajelor, agenda reuniunilor va fi stabilit─â de c─âtre ANCPI dup─â consultarea Oficiului Federal de Metrologie ╚Öi Topografie din Austria, de la care a preluat Pre╚Öedin╚Ťia PCC ╚Öi cu Agen╚Ťia Na╚Ťional─â pentru M─âsur─âtori din Finalnda.

Potrivit regulamentului PCC, pre╚Öedin╚Ťii Comitetului ac╚Ťioneaz─â în trio-uri, iar ANCPI va face parte din trio-ul format din România, Finlanda ╚Öi Croa╚Ťia, având în vedere faptul c─â pre╚Öedin╚Ťia Consiliului Uniunii Europene va fi de╚Ťinut─â de Finlanda în semestrul al II-lea al anului 2019 ╚Öi de Croa╚Ťia în primul semestrul al anului 2020.

***

PCC a fost înfiin┼úat în anul 2002, iar misiunea sa const─â atât în crearea unui spa┼úiu adecvat promov─ârii activit─â┼úilor de cadastru în Uniunea European─â, cât ╚Öi în propunerea unor strategii ┼či ini┼úiative comune, cu scopul de a ob┼úine o mai bun─â coordonare între diferitele sisteme de cadastru europene ┼či utilizatorii acestora.

Membrii Comitetului sunt institu┼úii/agen┼úii din UE, responsabile cu activitatea de cadastru, iar principala func┼úie a PCC este s─â analizeze ┼či s─â promoveze în cadrul organismelor UE propuneri privind rezolvarea diferitelor problematici care afecteaz─â bazele de date cadastrale teritoriale. ANCPI a devenit membr─â a PCC o dat─â cu aderarea României la UE, în anul 2007.